Tekst objavljen: 08.10.2023 18:00        


Kupci se brinu da njihovi - unapred plaćeni stanovi - nikada neće biti dovršeni

Kinu čeka najveća kriza nekretnina ikada?


Maltene ceo svet strepi od dešavanja u nekoliko regiona, a to su najpre SAD i Kina, a onda i EU.

Nije tajna da se zbivanja u Americi i Kini "prelivaju" na ostatak planete, a izuzetak nije ni sektor nekretnina. Naime, kako za sada stvari stoje,nema signala da se kriza u domenu nekretnina u Kini bliži kraju.

Prvi problemi su bili jasni još 2021, kada su neke od najvećih kompanija objavljivale da ne mogu da plate svoje dugove, te da broje milionske gubitke, a među njima je svakako Evergrande kao "predvodnik".

Obim ovog problema dobro opisuje izjava bivšeg zamenika šefa Nacionalnog zavoda za statistiku Kine - o tome kako celokupno stanovništvo te zemlje ne bi moglo da napuni sve prazne, postojeće nekretnine.

- Koliko ima praznih domova trenutno? Svaki stručnjak daje vrlo različite brojke, a najekstremniji veruju da jetrenutni broj praznih domova dovoljan za 3 milijarde ljudi. To je, možda, preterana procena, ali 1,4 milijarde ljudi (trenutno stanovništvo Kine) ih verovatno ne može ispuniti - izjavio je He Keng na nedavno održanom forumu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ova izjava je, naime, iznenadila čak i one koji prate krizu nekretnina u Kini od njenog izbijanja 2021. godine, a čiju veličinu zvanične vlasti u Pekingu deklarativno umanjuju.

Ali, sudeći prema politikama koje se uvode da bi se spasio posrnuli sektor, ipak je ozbiljno shvataju.

Poludovršene zgrade, prazni stanovi i kancelarije, zatim napuštena gradilišta, pa čak i namerno rušenje nedavno izgrađenih nekretnina- jesu fizički znakovi propadanja nekada brzorastućeg i isplativog sektora.

Svakako, ovakve krize nisu retkost nigde u svetu, ali zbog veličine Kine,tamošnja kriza bi mogla postati jedna od najvećih u istoriji.

Stanovništvo Kine je novoizgrađene stanove najčešće kupovalo tako da plati stanove pre početka izgradnje zgrada, i to je imalo smisla, jer sucene stalno rasle,pa bi kupci morali da plate više po završetku izgradnje.

S druge strane, ovaj princip plaćanja je odgovarao i kompanijama, jer sulakše mogle da finansiraju projekte.

Sada, zbog problema prezaduženosti, mnogi projekti kasne ili su odloženi, dok nastavljaju da "udaraju talasi" nelikvidnosti kompanija. Kupci se brinu da njihovi - unapred plaćeni stanovi - nikada neće biti dovršeni, a novi kupci su podednako skeptični, pa manje kupuju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza nekretnina kina nekretnine građevinska industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana