Tekst objavljen: 20.04.2024 16:00        


"Tojota" je poslednjih godina trpela mnogo kritika zbog odluke da ne prati dominantni trend masovnog prelaska na proizvodnju automobila na čisto električni pogon (EV) i da nastavi da ulaže u hibride, vozila sa gorivnom ćelijom i čak razvije motor na unutrašnje sagorevanje koji bi radio na vodonik umesto na benzin

Da li je "Tojota" ipak bila u pravu?


Zbog te politike "Tojota" osetno kasni za drugim brendovima u proizvodnji vozila na isključivo elektronski pogon.Uprkos tome, ta japanska korporacija prošle godine je ostvarila svetski rekord u prodaji vozila (11,2 miliona), pri čemu su joj veliki profit posebno doneli hibridi, a tržišna kretanja sada sugerišu da se kupci osetno manje opredeljuju za EV nego što se očekivalo.

Vozila na čisto električni pogon su u modi i svi veći svetski proizvođači u proteklih nekoliko godina u javnost su izašli sa novima planovima razvoja i obećanjem da će u narednih nekoliko godina iz proizvodnje u potpunosti izbaciti vozila sa motorima na unutrašnje sagorevanje i preći na produkciju EV.

Međutim, prodaja električnih vozila, nakon nekoliko godina skokovitog rasta, sada gubi na intenzitetu, dok istovremeno raste interesovanje kupaca za hibridne automobile.

To, tvrde poznavaoci automobila i automobilske industrije, sugeriše da je vizija "Tojote", koja se proteklih godina opirala trendu elektrifikacije i prošle godine prodala čak 3,4 miliona hibrida, bila ispravna.

Naime, najveći japanski i svetski proizvođač vozila "Tojota" poslednjih godina bio je izložen kritikama ekoloških aktivista i sopstvenih akcionara zbog politike razvoja koju je promovisao njen bivši generalni direktor i sadašnji predsednik Akio Tojoda, u kojoj akcenat nije bio stavljen na konstruisanje automobila na čisto električni pogon.

Dobra ilustracija toga koliko je "Tojota" zapustila razvoj električnih automobila je činjenica da ona trenutno ima samo dva električna modela i da su četvorotočkaši te vrste činili samo 0,2 posto vozila koje je prodala u 2022. godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Tojodina vizija

Naime, u viziji šezdesetosmogodišnjeg Tojode, koji je "Tojotu" za vreme svog dvadesetogodišnjeg rukovođenja poslovanjem prvi put doveo na svetski tron i po broju proizvedenih i prodatih vozila, automobili na isključivo električni pogon bili su samo jedan od mogućih smerova razvoja.

Njega nisu brinuli samo tehnički problemi vezani za njih, kao što su mali radijus kretanja, dugo vreme punjenja strujom i nedostatak mreže električnih punjača.

On je bio i (ispravno) uveren da su, zbog zagađenja životne sredine do kojeg dolazi pri proizvodnji električnih akumulatora i baterija, vozila sa gorivnom ćelijom (koja kombinuju električni i vodonični pogon) i automobili sa motorima koji sagorevaju vodonik, ukupno gledano, znatno bolje ekološko rešenje za našu planetu od električnih automobila.

Za proizvodnju baterija, odnosno akumulatora potrebni su kobalt, litijum i nikl, čiji rudnici su značajni zagađivači, a dodatni krupni problem je i činjenica da se u svetu za proizvodnju struje kojom se pune EV u dobroj meri i dalje koriste po životnu sredinu loši ugalj i gas.

Tojoda je smatrao i da, mada ispuštaju određenu količinu štetnih gasova, hibridi, koji poseduju klasični benzinski motor, ali delimično koriste i električni pogon, više odgovaraju željama kupaca od čisto električnih vozila jer imaju veći radijus kretanja i mnogo brže se pune strujom. On je bio mišljenja da tehnologija za električna vozila još nije dovoljno unapređena da bi njegova kompanija ušla u njihovu masovnu proizvodnju.

Takođe, "Tojoda" je, kao pasionirani vozač i trkač, govorio i da motori sa unutrašnjem sagorevanjem koji kao gorivo troše vodonik, koje njegova kompanija s velikim nadama za budućnost razvija poslednjih godina, pružaju i veće uživanje u vožnji zbog toga što, za razliku od nečujnih električnih automobila, zadržavaju grmljavinu koja prati ubrzanje.

Zbog svega toga on je tvrdio da bi bilo mudro da "Tojota", umesto fokusa na EV, s obzirom na to da ima novca, paralelno ulagaže u više različitih tehnologija i pravaca razvoja.

Njegova procena je bila da vozila na isključivo električni pogon u (bližoj) budućnosti neće zauzeti više od tridesetak procenata tržišta, jer će reč imati i hibridi, automobili sa gorivnom ćelijom i vozila sa motorom na unutrašnje sagorevanje koji kao gorivo koriste vodonik ili tečni amonijak.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobilizam hibridni automobili električni automobili tojota

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana