Žene podnele najveći deo finansijske krize

Objavljeno: 27.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Žene su u toku finasijske krize 2008. godine koja nije poštedela ni najsiromašnije zemlje bile u prvim "borbenim redovima" i podnele najveći teret, navedeno je u studiji Svetske banke.

Žene su tokom poslednje ekonomske krize bile mnogo prisutnije na tržištu rada, nego prethodnih kriznih perioda, ali su i mnogo češće otpuštane zbog ranjivosti izvoznog sektora u kome su u velikom broju prisutne.

Osim toga, žene su i zbog uloge koje imaju u porodici, podnele veliki teret krize, jer se najčešće staraju o ishrani i školovanju dece. 

Istraživanja obavljena u velikom broju zemalja širom sveta pokazala su, kako se navodi, da su žene morale da ulože i mnogo vremena i truda kako bi nabavile što jeftiniju hranu i ogrev za svoju porodicu, objasnili su analitičari Svetske banke.

Autori studije takođe navode da su žene podnosile sav teret stresa u okrilju porodice prouzrokovan krizom, koja je dovela do velikog poskupljenja hrane posebno u zemljama u razvoju. 

Žene su, takođe, bile prinuđene da nađu načina da uteše, ohrabre i discipliniju decu koja se suočavala sa glađu, dodaje se u izveštaju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana