Zvanični kurs Evra za dan 28.09.20. :: 117.5920 rsd

Ministarstvo finansija najavljuje novu "seču propisa"

Objavljeno: 27.08.2012


Vesti izvor: Kamatica

Ministarstvo finansija i privrede najavljuje od oktobra ukidanje čak 104 parafiskalna nameta. Prve računice pokazuju da bi privreda njihovim brisanjem mogla da uštedi pet milijardi dinara godišnje. Istovremeno, država će propisati maksimalne iznose taksi, ali i objediniti pojedine namete, pa preduzeća od toga očekuju još veću korist. Grube procene govore - i više od deset milijardi dinara godišnje.

Radna grupa je poslednjih nekoliko nedelja analizirala svih 370 taksi, nameta i dažbina. Među najozbiljnijim kandidatima za "ispadanje" su neke lokalne komunalne takse, "šumarina", ekološka taksa, "firmarina" za pojedine kategorije...

- Ideja je da "firmarinu" ne plaćaju preduzetnici i mala preduzeća, a da država za ostale propiše maksimalne iznose. Predloženo je da ona bude ukinuta i za zdravstvene i kulturne delatnosti, jer je praksa pokazala da lokalne samouprave ne naplaćuju ustanovma čiji su oni osnivači.  - čuli smo u Uniji poslodavaca, koja je deo radne grupe.

Tako su privatnici u ovim oblastima u podređenom položaju. Ukida se i dosta naknada koje su se naplaćivale kao procenat ukupnih prihoda. To znači da su nevidljivi porezi i takvog obračuna više neće biti. Odrediće se drugačije osnovice.

Među lokalnim komunalnim taksama koje se ukidaju je, recimo, naknada za držanje vitrine na objektu. Ići će se i na ukidanje ekološke takse koja je išla lokalnim samoupravama. Ubuduće će plaćati samo zagađivači i to u odnosu na zagađenje koje prave.

Izmene parafiskalne politike predviđaju i jedinstvene naknade za upis u različite registre. Visina će se određivati prema delatnostima. Izmene će pretrpeti i naknada za uređenje građevinskog zemljišta. Investitori koji sami infrastrukturno opreme svoj plac, neće je plaćati. Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta vremenom će postati deo poreza na imovinu.

- Naše istraživanje pokazuje da je svega trećina naplaćene naknade za uređenje građevinskog zemljišta zaista za to i utrošena. Privreda je, znači, dve trećine novca dala bez potrebe
- kažu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj NALED.

- Trenutno postoji najmanje osam različitih naknada za zaštitu šuma i voda. Jedna od njih će se ukinuti, a obračun drugih će se promeniti. Neće ih svi plaćati, već samo oni koji zagađuju šume i vode. Procenu ušteda ne možemo ni da napravimo precizno, jer mnogi od ovih nameta nisu se uplaćivali preko trezora, pa nema podataka ni koliko su novca donosile. Najveći efekat privreda očekuje upravo od promene obračuna taksi koje opstanu. 
 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana