Ljajić: Podržavam ograničenje plata

Objavljeno: 24.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Kurir, agencije

Potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić kaže da podržava ograničavanje plata u javnom sektoru, ali da nije za to da se ograniče ili zamrznu penzije u Srbiji.

- Plate direktora u javnim preduzećima i agencijama su potpuno nesrazmerne i dešava se da direktor agencije ima veću platu od predsednika države. Te plate, odnosno njihovi maaksimalni iznosi, moraju da budu ograničene - rekao je Ljajić.

On je kazao da nije za to da se zamrznu penzije, ili da budu ograničene, jer su "ionako male i postale su više socijalna nego ekonomska kategorija".

- Jesam za to da se ograniče plate u javnim službama, javnom sektoru. Ljudi koji danas rade u državnoj upravi u javnim preduzećima su u privilegovanom položaju u odnosu na one koji, pre svega, ne rade i one koji rade u privredi. Tu postoji značajan prostor za uštede - rekao je Ljajić.

Cilj je sprečiti divljanje cena

Ljajić kaže i da najnovije mere vlade imaju za cilj da spreče divljanje cena i da pri tom neće ugroziti sistem liberalizacije i integrativnih procesa.

On je najavio da će se iz robnih rezervi vrlo brzo intervenisati na tržištu isporukom merkantilnog kukuruza i da će proizvođačima biti pružena pomoć kako bi se sprečilo poskupljenje stočne hrane, a posledično i povećanje cena mesa i mlečnih proizvoda.

Uredba o maržama ostaće na snazi do kraja godine, a zatim će se videti kakva će biti njena sudbina, rekao je on i dodao da će do 30. septembra važiti Uredba o ceni hleba, a da će razgovori sa proizvođačima biti nastavljeni i da će biti dogovoreno kako će ta oblast biti regulisana od 1. oktobra.

Govoreći o smanjenju spoljnotrgovinskog deficita, Ljajić je rekao da se čitava strategija svodi na privlačenje što većeg broja stranih investitora i podršku domaćih proizvođača koji imaju proizvod koji može biti konkurentan na stranom tržištu. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana