Dinkić: Nemamo para da platimo Fijatu

Objavljeno: 24.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Prethodna Vlada Srbije nije ispunila jedan veliki deo obaveza iz ugovora sa Fijatom i zamolićemo Fijat da odložimo ispunjenje dela tih obaveza, kaže ministar finansija Mlađan Dinkić.

- Molićemo Fijat za razumevanje, da napravimo sporazum da deo tih obaveza koje nisu ušle u budžet, uđu u rebalans, a da drugi deo odložimo za narednu godinu - rekao je Dinkić, ali nije precizirao iznos.

Vlada Srbije nije ispunila ugovorenu obavezu da ove godine za rad fabrike automobila u Kragujevcu obezbedi 60 miliona evra.

Dinkić je rekao da se zalaze da se poštuju sve ugovorne obaveze, bez obzira na to da li je reč o domaćem preduzetniku ili stranom investitoru, ali da prethodna Vlada Srbije nije obezbedila devet milijardi dinara u budžetu za Fijat.

- Verovatno nećemo moći sve to da obezbedimo rebalansom jer smo dali prioritet poljoprivredi - kazao je ministar i dodao da će više od devet milijardi dinara u rebalansu budžeta biti izdvojeno za otklanjanje posledica suše i redovno izmirenje obaveze prema poljoprivrednicima.

Fijatova fabrika automobila u Kragujevcu je jula počela serijsku proizvodnju novog modela "fijat 500L", a 13. jula isporuke za izvoz. Plan je da se od novembra prozivodi 550 automobila dnevno, a od 2013. godine, zavisno od stanja na tržištu, godišnje bi trabalo da se proizvodi od 120.000 do 180.000 automobila.

Srbija očekuje više od milijardu evra prihoda godišnje od izvoza Fijatovih vozila.

Po najavama Fijata, novi automobil će se prodavati u više od 100 zemalja sveta, a najpre u Evropi, potom i na američkom tržištu, kao i na tržištu pacifičkih zemalja.

Nova fabrika automobila u Kragujevcu, u kojoj Fijat ima 67 odsto kapitala, a Vlada Srbije 33 odsto, svečano je otvorena 16. aprila.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana