BiH se nalazi na ivici bankrota?

Objavljeno: 24.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Ekonomska kriza u Federaciji BiH mogla bi da destabilizuje celu zemlju. Rasipništvo u Sarajevu i dupliranje institucija u kantonima.

Ogromna administracija, složeno ustavno uređenje i politička i institucionalna kriza uz više stotina miliona maraka duga dovele su Federaciju BiH na korak do bankrota.

Federalni premijer Nermin Nikšić je potvrdio je da će bez novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji se očekuje na jesen, BiH doživeti potpuni kolaps. Ekonomski analitičari tvrde da novim zaduženjem kod MMF u iznosu od 517 miliona maraka Federacija tone u dužničko ropstvo sa više od milijardu maraka duga.

Član Komisije za finansije i budžet Parlamenta BiH Lazar Prodanović kaže da je stanje u Federaciji BiH neodrživo.

- Federalna administracija zapošljava hiljade i hiljade službenika, a besmisleno je da svaki od deset kantona ima posebnu izvršnu i zakonodavnu vlast, duple agencije, direkcije, raznorazne komisije - istakao je Prodanović.

Ekonomisti upozoravaju da je uz probleme u FBiH evidentan i stalni problem - rasipništvo u zajedničkim institucijama BiH u Sarajevu.

Brojač javne potrošnje, koji je u centru Sarajeva postavila fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa, pokazuje da administracija svake sekunde u BiH potroši 282 KM. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana