Misija MMF-a sredinom septembra u Srbiji

Objavljeno: 24.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Stalni predsatvnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik kaže da je poseta misije Fonda našoj zemlji planirana za sredinu septembra, sa ciljem da analizira činjenično stanje u srpskoj privredi.

Glavni zadatak misije biće procena najnovijih makrokonomskih pokazatelja i prognoza, ali delegacija MMF neće razgovarati o aranžmanu između Fonda i Srbije.

Lisovolik je najavio i da će misija takođe razgovarati o zabrinutosti MMF-a, povodom nedavnih izmena zakona o Narodnoj banci Srbije, koje po oceni Fonda narušile njenu autonomiju, kao i zabrinutosti povodom situacije u fiskalnom sektoru.

On je dodao da se predstavnici MMF-a "neće angažovati na pregovorima o aranžmanu".

Aktuelni aranžman Srbije i MMF sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut je početkom februara 2012. jer je ovogodišnji budžet odstupio od dogovorenog fiskalnog programa. Odnosno, planirano je veće zaduživanje kroz emitovanje državnih obveznica, kao i veći obim državnih garancija.

Taj aranžman je kreditni, vrednosti 1,1 milijarde evra, ali je sklopljen "iz predostrožnosti" što znači da se odobrena pomoć može koristiti samo u slučaju nepredviđenih teškoća Srbije u ispunjavanju obaveza prema inostranstvu izazvanih negativnim posledicama međunarodne krize.

MMF je poslednjih 10 godina nekoliko puta odlagao revizije aranžmana sa Srbijom zbog nepoštovanja dogovorenih budžetskih stavki i reformi.

Prethodni aranžman Srbije i MMF je bio kreditni, a istekao je 15. aprila 2011. Taj aranžman je imao vrednodst od oko tri milijarde evra, od čega je povučena polovina.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana