Samaras: Izlazak Grčke pokreće domino efekat

Objavljeno: 23.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Beta

Grčki premijer Antonis Samaras upozorio je da bi eventualni izlazak njegove zemlje iz evro zone mogao da pokrene domino efekat u tom monetarnom bloku.

Samaras je ocenio da izjave nekih nemačkih političara, koji smatraju da bi Grčka trebalo da izađe iz evro zone, "nimalo ne pomažu".

- Nemačkoj je potrebna jaka evro zona - a kada se neka zemlja izbaci iz zone evra, ona verovatno neće biti poslednja, barem će tako delovati na finansijskim tržištima, i borba protiv toga biće teška - kazao je grčki premijer.

Junker: Protivim se izlasku Grčke iz evro zone

Žan-Klod Junker, predsedavajući sastancima ministara finansija evro zone i premijer Luksemburga, insistira da Grčka mora da ostane unutar te zone, jer bi u suprotnom to ugrozilo i nju samu i ostatak kontinenta.

- U potpunosti se protivim izlasku Grčke iz evro zone - rekao je Junker posle sastanka sa Samarasom i grčkim ministrom finansija Janisom Sturnarasom u Atini.

Grčko napuštanje evra kao valute destabilizovalo bi tržišta i ekonomije širom sveta, kao i ostale ranjive zemlje u evro zoni, ocenjuje agencija AP.

Junker je istakao da je sada sve na Grčkoj koja mora da udvostruči napore da bi smanjila budžetski deficit, reformisala javni sektor, ubrzala proces privatizacije i učinila konkurentnim zaštićene profesije.

- Ovo je zapravo poslednja šansa, i grčki građani treba to da znaju - naveo je Junker i dodao, međutim, da zahtevane nove mere štednje, čiji cilj je da se uštedi još najmanje 11,5 milijardi evra u 2013. i 2014. ne smeju dodatno da otežaju ionako tegoban život običnih Grka. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana