Dividenda od Aerodroma 'taman za kiflu'

Objavljeno: 23.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Ko kaže da nema koristi od besplatnih akcija koje bi trebalo da dobije oko pet miliona građana Srbije? Od dobiti na besplatne akcije Aerodroma Nikola Tesla Beograd, jednog sa spiska javnih preduzeća na čije akcije građani imaju pravo, trebalo bi da stigne čitavih 28,8 dinara.

U Aerodromu Nikola Tesla potvrđuju da je isplata dividendi malim akcionarima za 2011. godinu izvršena 25. jula ove godine. Ukupno je isplaćeno 167.252.342,40 dinara na ime 5.807.373 akcija.

Interesantno je da bi priliv ovih para (može da se kupi jedna kifla), ostao neprimećen da nije penzionera koji revnosno „bistre” svoj ček od penzije. Na čeku se pojavila stavka PPBA Aerodrom sa isplatom, od nepunih 29 dinara. To je zbunilo neke naše čitaoce pa su nas zamolili da proverimo o čemu se radi.

Politici su se pri tom javljali penzioneri koji svoje prinadležnosti primaju preko Poštanske štedionice.

U slučaju gde se penzije isplaćuju preko banaka taj iznos za sada nije primećen, a nisu ga videli ni ostali vlasnici besplatnih akcija, zaposleni, koji imaju pravo na ovih 28,8 dinara. Ukoliko se neko odluči da proda ovu akciju dobio bi 500 dinara, koliko vredi akcija Aerodroma na Berzi.

U PIO fondu su bili zatečeni našem pitanjem o novoj stavci na penzijskom isečku, jer oni tako nešto, kako su potvrdili, nisu knjižili, sve dok u Poštanskoj štedionici nisu potvrdili da su krenuli s isplatama dividendi i da ta stavka ne treba nikoga da iznenađuje. Reč je o isplati za koju se uvećava osnovni iznos.

Jednokratnom isplatom 28,8 dinara vlasnici besplatnih akcija teško će moći da doskoče do najavljivanih 1.000 evra, koje im je svojevremeno gromoglasno obećavao ministar Mlađan Dinkić.

Vlasnici besplatnih akcija do sada su dobili novčanu naknadu od ukupno 1.700 dinara iz Akcionarskog fonda. Oni koji su bili voljni da prodaju svojih pet akcija NIS-a mogli su u međuvremenu još da zarade po 2.500 dinara. S tim što NIS za sada neće počastiti dividendom vlasnike besplatnih akcija, jer je dobit preusmerio u investicije.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana