Zvanični kurs Evra za dan 28.09.20. :: 117.5920 rsd

NBS istražuje ko su pravi vlasnici banaka

Objavljeno: 23.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Novi guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković namerila je da sazna ko su pravi vlasnici domaćih banaka.

Tako ovdašnja finansijska javnost tumači jučerašnji zahtev centralne banke od isključivo domaćih banaka da joj u najkraćem roku dostave podatke o broju i identitetu svih pravnih i fizičkih lica koja se nalaze iza kastodi računa.

Drugim rečima, centralna banka želi da zna da li neko, preko povezanih lica, ima više akcionarskog kapitala banke nego što je to prijavio. Jer, prema našim propisima za vlasnički udeo veći od 4,99 odsto potrebna je dozvola Narodne banke.

– Kod određenog broja banaka primećeno je znatno učešće kastodi računa. NBS je Privrednoj banci AD – Beograd, Čačanskoj banci, Komercijalnoj banci, JUBMES i AIK banci uputila zahtev da joj najkasnije do 31. avgusta 2012, dostave podatke o broju i identitetu svih pravnih i fizičkih lica koja se nalaze iza postojećih kastodi računa, kao i o njihovom pojedinačnom učešću u ukupnom akcionarskom kapitalu. Cilj je da se poveća transparentnost takve vrste udela u bankama – navela je centralna banka.

Oni su takođe, kako su saopštili, započeli i „neposrednu kontrolu boniteta i zakonitosti poslovanja sa aspekta upravljanja rizicima u Razvojnoj banci Vojvodine, koja je u proteklom periodu koristila u značajnoj meri državnu pomoć”. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana