Dinkić: Održavanje Železare preskupo za nas

Objavljeno: 22.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTV, Tanjug

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da je Ruska Federacija prva zemlja sa kojom naša država razgovara o potencijalnom strateškom partneru za Železaru Smederevo, i izrazio očekivanje da će uskoro biti rezultata.

Dinkić je rekao da Srbija nema rude ni gvožđa, ni koksa, što znači da se strateški partner Železare može tražiti jedino van zemlje, a u obzir dolaze potencijalni partneri, osim iz Rusije, i iz Ukrajine, Kine i Indije.

Međutim, ministar je naglasio da će sa Rusima biti postignut dogovor, jer su nam oni prioritet, kada je reč o poboljsanjnu bilateralne saradnje.

Dinkić je istakao da je održavanje Železare Smederevo "u životu" veoma skupo za državu.

- Morate znati kada Železara radi bez strateškog partnera, ona nas košta 170 miliona evra (godišnje), a kada ne radi 120 miliona evra - naveo je Dinkić.

To je ogroman problem za državu, koji je nasleđen iz prethodnog perioda, podsetio je Dinkić, naglašavajući da će Vlada Srbije učiniti sve da se Železara pokrene i obezbedi posao zaposlenima.

Početkom jula ove godine, proizvodnja u Železari Smederevo privremeno je obustavljena do 1. septembra, jer se američki "Ju Es stil" povukao krajem januara zbog poslovanja s gubicima i vlasništvo u Železari prodao državi Srbiji za jedan dolar.

Od 5.200 radnika njih oko 3.000 je i dalje radno angažovano na održavanju i remontu u Železari, da bi fabrika bila spremna za početak obnove proizvodnje, a ostali zaposleni koriste godišnji odmor ili su na plaćenom odsustvu.

U skladu sa planom koji je napravljen pre obustave proizvodnje, za to vreme zaposlenima se isplaćuje 60 odsto od prosečne zarade iz prethodna tri meseca.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana