Zvanični kurs Evra za dan 25.11.20. :: 117.5849 rsd

Bogataši iz Pariza beže u London

Objavljeno: 22.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tportal

Zbog boljih uslova veliki broj bankara iz Francuske namerava da svoje poslove prebaci u Englesku, piše Rojters. Kad je reč o profitu, lako se zanemari i tradicionalna netrpeljivost dve velike sile koje deli La Manš. 

Naime, francuski bankari su izuzetno zabrinuti zbog poreza na finansijske transakcije koji je jedna od mera nove vlade predsednika Fransoa Olanda koji je u kampanji stekao značajnu podršku javnosti upravo svojim oštrim kritikama bankarskog sistema i njihovog ponašanja tokom krize, piše T portal.hr.

I dok su bankari mislili da će se oštre reči iz kampanje po dolasku na vlast ublažiti, Oland se nije dao i vlada je donela zakon o porezu od 75 odsto za one koji najviše zarađuju. Oni su se odmah krenuli u potragu za novim mestom odakle će moći da vode svoje operacije i plaćaju manji porez a da ipak nije daleko. I tako se kao logično rešenje nametnuo glavni grad Velike Britanije.

Pokazuje se tako da su mnogi od njih verovatno poslušali britanskog premijera Dejvida Kamerona koji je u junu rekao da će njegova vlada 'prostrti crveni tepih' francuskim kompanijama ako Olandova vlada odluči da poveća poreze bogatima.

Oland je kasnije posetio Kamerona i oni su se šalili na račun crvenog tepiha, ali smešak francuskog predsednika je bio malo kiseo. Kako i neće kad se priča da čak 20 odsto firmi izlistanih na pariskoj berzi ozbiljno razmatra opciju odlaska i priprema procene takve odluke.

Vlada nema nikakvih instrumenata kojima bi ih sprečila jer je sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala jedan od aksioma Evropske unije.

Prema navodima Rojtersa, jedna od vodećih francuskih banaka Sosijete Ženeral planira da prebaci deo osoblja u London.

A na takav potez, kako navode izvori iz Pariza, se priprema i Bernard Arno, najbogatiji Francuz, osnivač i vlasnik kompanije LVMH poznate po svojim luksuznim proizvodima. Jedan od ljudi bliskih Arnou je izjavio da ga ne bi začudilo da je već učinjen niz koraka na tom planu. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana