Zvanični kurs Evra za dan 29.09.20. :: 117.5792 rsd

Besparica i odlazak stranaca prepolovili kirije

Objavljeno: 22.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Press

U strogom centru Beograda opremljena garsonjera može da se iznajmi i za 170 evra, što je doskora bilo nezamislivo. Malo dalje od centra, komforni stanovi od 60 ili 70 kvadrata nude se i za 150 evra mesečno.

U odnosu na 2009. godinu, kirije u Beogradu pale su za 20 do 40 pa čak i 50 odsto. Procenat pada cena zavisi od lokacije, kvadrature i od toga kako je stan opremljen.

- Nekada je bilo nezamislivo da se u strogom centru nađe kvalitetna garsonjera ispod 250-300 evra, a sada ih ima i po 170. Recimo, odlična garsonjera kod Hrama Svetog Save na Vračaru, koja se godinama izdavala za 250 evra prazna, celo leto čeka stanare i teško da će moći da se izda za više od 200 evra - navodi Srđan Lonačarević, direktor Agencije za iznajmljivanje nekretnina Slavija rent.

On dodaje da u drugoj gradskoj zoni, u naseljima kao što su Konjarnik, Mirijevo, Medaković, Karaburma, Banovo brdo i neki delovi Novog Beograda, kirija za nameštenu garsonjeru iznosi i manje od 150 evra.

- Dvosobni stanovi u užem centru, koji su nekada koštali 400 evra, sada ne mogu da se iznajme za više od 300 - kaže Lonačarević i dodaje da vlasnike agencija najviše pogađa to što sada imaju manje strane klijentele, kojoj nisu smetale visoke cene prestoničkih stanova.

Vlasnica agencije Alka Katarina Lazarević kaže da je loša ponuda manjih stanova u Beogradu, koji su inače najtraženiji, uticala da oni koliko-toliko drže cenu, dok su se kirije za veće stanove bukvalno prepolovile pa "veliki stanovi, koji su se nekada izdavali za 1.000 evra, sada mogu da se nađu i za 500".

Ona tvrdi da su bez obzira na krizu u Beogradu najtraženiji luksuzni stanovi od 100 kvadrata na ekskluzivnim lokacijama.

I novosadski stanovi sve jeftiniji

Kirije za stanove u Novom Sadu pojeftinile su za 20 odsto, pa se sada garsonjera od 30 kvadrata na Detelinari može naći za 100 evra, a stan iste veličine u centru grada ili na Grbavici za 30 do 50 evra više.

Kako ističu u novosadskim agencijama za nekretnine, najviše se iznajmljuju jednosobni i jednoiposobni stanovi od oko 45 kvadrata na Somborskom i Bulevaru Evrope, za koje je potrebno izdvojiti od 150 do 180 evra.

Dvosobni namešten stan od 60 kvadrata na Telepu staje svega 170 evra, dok cena iste nekretnine na Bulevaru oslobođenja i Limanu doseže do 240 evra.

U agencijama navode da se povećana tražnja za stanovima očekuje početkom školske i naročito akademske godine i primećuju da gazde sve više pristaju i na umanjene kirije kako bi trajno zadržale podstanare.

Po Srbiji iznajmljuju i kućice

Manjak novca doveo je pada interesovanja za zakup stanova i u Nišu, što je uticalo i na niže stanarine. Manji stanovi u Nišu se mogu iznajmiti za stotinak evra, dok se oni veće kvadrature izdaju za 150 evra mesečno.

Baš iz tog razloga sve više stanodavaca se odlučuje da podstanare potraži među studentima i to po ceni od 50 do 70 evra po osobi, pa se na taj način kirija za isti stan može i udvostručiti.

U Šapcu garsonjere i jednosobni stanovi sa centralnim grejanjem u užem gradskom jezgru mogu da se iznajme po ceni od 50 do 130 evra. Pritisnuti besparicom mnogi građani se odlučuju za iznajmljivanje starih kućica u zajedničkom dvorištu gde kirija iznosi od 30 do 60 evra.

Kirije rastu samo u Kragujevcu

U momentu kada cene svuda padaju, stanarina u centru Kragujevca viša je u odnosu na pre dve godine i do tri puta. Ono što je izdavano za 200, sada košta 500 evra. Tržište izdavanja nekretnina potpuno su odredili Italijani, koji žive u gradu i rade za Fijat.

Vlasnici nekretnina u gradskom jezgru dosetili su se pa na periferiji iznajmljuju kuće za 150 evra, a svoje stanove izdaju za četiri puta više novca. Pre oko dve godine stan od 50 kvadratnih metara preko puta Kliničkog centra u Kragujevcu mogao se iznajmiti za 200 evra. Danas ga, i to već godinu i po dana iznajmljuje stranac koji radi u Kragujevcu za 550 evra.

Dolaskom stranih firmi u Kragujevac za studente kragujevačkog univerziteta ostali su stari stanovi sa prastarim nameštajem. Sada samo to mogu da plate. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana