Zvanični kurs Evra za dan 29.09.20. :: 117.5792 rsd

"Super Mario" spas za evrozonu?

Objavljeno: 21.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, DW

Prividnom miru u evrozoni je došao kraj. Strašne vesti opet su tu. Ali, bez panike. Evropska centralne banka priprema odbranu -"Super Mario“ će da spase stvar.

Vlada u Atini se ponovo preračunala, naime za naredne dve godine nedostaje joj, ne 11 i po milijardi evra, kako je ranije objavljeno, nego 14 milijardi.

Raspravlja se o tome da zemlje zajmodavci Grcima izađu u susret na drugi način: da snize kamate na kredite pomoći ili jednostavno odlože rokove plaćanja, piše Dojče vele.

Međutim, i Španija bi uskoro mogla da zatraži maksimalnu pomoć iz za to predviđenih fondova. Čini se da se nova molba za pomoć ne može „zaobići“, izjavila je gradonačelnica Madrida Ana Botela.

Ona je prva španska političarka koja je to priznala. Toj četvrtoj ekonomskoj sili evrozone ulagači masovno okreću leđa. U drugom kvartalu izvučeno je kapitala kao nikada u poslednjih 20 godina.

Za desetogodišnje kredite, kamate iznose oko sedam odsto. Takvo opterećenje teško da bilo koja zemlja može da podnosi na duži rok. Španski ministar privrede Luis de Gindos od Evropske centralne banke (ECB) traži da neograničeno kupuje španske državne obveznice. On smatra da se samo tako trajno može olabaviti kamatni pritisak.

Pre mesec dana svi su još u neverici vrteli glavom - to bi značilo da Evropska centralne banka otvoreno finansira neku državu. To je granica koja se nikad ne sme preći. Ali otkako je predsednik ECB Mario Dragi krajem jula rekao da će sve učiniti za spas evra, odjednom je i nezamislivo postalo zamislivo.

Prema pisanju nemačkog "Špigla", ECB razmatra da za svaku zemlju uvede individualne gornje kamatne granice. Ukoliko se to ograničenje pređe, Centralna banka će, navodno, kupovati obveznice pogođene zemlje u neograničenim količinama.

ECB će koristiti svako oružje za zastrašivanje i špekulantima objaviti rat. Bitku za zajedničku valutu će dobiti jer, na kraju krajeva, ona evre može da štampa do u nedogled, piše Dojče vele.

Ipak, finansijska tržišta imaju poverenja u ECB. Već danima raste vrednost deonica na berzama u Evropi, uprkos tome što je većina zemalja zapela u recesiji, a prihodi preduzeća se tope.

Ali, naduvani „mehuri od deonica“ i ECB-ova politika spasavanja evra, imaju nešto zajedničko - ni jedno ni drugo ne može dugo da traje.

- Velikodušnom kupovinom državnih obveznica Centralna banka prezadužene zemlje ne oslobađa samo kamatnog pritiska nego i pritiska da sprovedu reforme. A to će opet dovesti do potrebe za spasavanjem. Mašine za štampanje novčanica ECB više neće prestajati da rade. Biće, doduše, sprečen raspad evrozone, ali srednjoročno neće moći da bude izbegnuta inflacija u srcu monetarne unije - smatra stručnjak nemačke banke "Komercbank" Jerg Kremer.

- Politika ECB koja se prilagođava potrebama perifernih zemalja, kao i sporo sprovođenje reformi istih tih perifernih zemalja, dovešće, tokom godina, do značajnog pada vrednosti evra u odnosu na većinu drugih valuta - napisao je Kremer u jednoj svojoj analizi.

Visoka inflacija, slaba valuta, to podseća na Italiju iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Zato on evrozoni predviđa „italijansku monetarnu uniju“.

Kratkoročno će "Super Mario“ da usreći finansijska tržišta, južne evropske zemlje, kao i političare. Dugoročno – „periferne zemlje“ se vraćaju u dobro poznato stanje iz vremena pre monetarne unije.

Cenu za održavanje evro-zone na kraju plaćaju građani zemalja iz jezgra Unije. Ali, s obzirom na to da će posledice moći da se osete tek nakon nekog vremena, političari se nadaju da će građane moći da zadovolje već samom činjenicom da je taj proces - usporen. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana