Nišlije (ne) ostaju bez akvaparka

Objavljeno: 21.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Za desetak dana znaće se konačno da li će austrijska firma Ajmaks menadžment graditi kargo centar površine 30 hektara pored niškog aerodroma i hoće li pored Niške Banje na lokaciji Lozni kalem, nići velelepni akva-park.

Gradonačelnik dr Zoran Perišić dao je rok ovim investitorima da do 1. septembra počnu sa radovima. On ističe da im nije cilj da oteraju investitore, ali da neće tolerisati da se po tri godine ne započinju najavljene investicije.

U najnovijem pismu o namerama Ajmaks menadžmenta (izgradnju kargo centra planiraju od 2009) upućenom gradonačelniku Niša, firma je povećala svoj ulog i tako sada planira izgradnju tri puta većih kapaciteta.
Precizirali su da hoće da investiraju 61,3 miliona evra i uposle 400 radnika. Neophodna im je površina od 26,4 hektara na prostoru pored niškog aerodroma. Perišić pojašnjava da ove izmene zahtevaju i izradu novog elaborata.

- Novi elaborat je neophodan jer je prvi u martu ove godine rađen na zemljištu od 8,4 hektara, a novi na površini od 26,4. Razlika u proceni isplativosti investicije i mogućih potencijala je znatno veća pošto je i prostor koji bi se izuzimao tri puta veći - kaže gradonačelnik.

- Potrebno je angažovati gradske službe, praviti troškove i praktično nekome sve ponuditi na tacni. Problem je ako od svega ne bude ništa, ili se to otegne. To nećemo dozvoliti jer Niš nema vremena za gubljenje. Potrebni su nam investitori ali moraće i oni da se uhvate ukoštac sa rizikom.

- Izgradnja kargo centra daće Nišu prioritet i prednost u odnosu na druge gradove što nam je bitno. Bitno je i da nas niko ne ucenjuje i traži nemoguće - navodi Perišić i pojašnjava da je upoznat i sa kašnjenjem početka radova na izgradnji akva-parka kod Niške Banje, gde se kao investitor javila italijanska ItalNis grup.

- Takođe je i njima dat rok da uplate novac za komunalno uređenje do kraja avgusta - precizira Perišić.

Za razliku od Perišića koji se tek upoznaje sa ovim, Branislavu Jovanoviću (URS), direktoru Direkcije za izgradnju dobro su poznati detalji.

- Što se Direkcije tiče, ugovor sa ItalNis grupom je raskinut jer nisu ispoštovali rok da do kraja maja uplate u budžet grada 26 miliona dinara za komunalno uređenje lokacije Lozni kalem. Politička je odluka na nivou gradske koalicije (SNS, SPS i URS) da se ipak da još jedan, ovog puta konačan rok investitorima - navodi Jovanović.

PROMENA URBANISTIČKIH USLOVA

Italijani su od grada kupili 15 hektara 2010. godine po ceni od 780 dinara po kvadratu tako da su platili 1.200.000 evra, ali su se obavezali da ulože još 100 miliona evra. Problem se navodno javio oko promene urbanističkih uslova za gradnju, pa zato Italijani ne žele da uplate novac dok gradske službe to ne promene, a druga strana neće da se time bavi dok oni ne uplate novac za uređenje. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana