Ako evro ode na 120, dug ide na 60 odsto BDP-a

Objavljeno: 20.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Ako bi kurs dostigao 120 dinara za evro, obaveze Srbije približile bi se granici od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, piše Politika.

Kako pokazuje računica, državni dug bi u takvom razvoju događaja na deviznom tržištu dostigao čak 57,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno svega što privreda stvori za godinu dana.

Prema kriterijumima Evropske unije, država je prezadužena ako njen javni dug prelazi 60 odsto BDP-a. Prema domaćim zakonima, Srbija je odavno ušla u crveno. U poslednjem tromesečju prošle godine, državni dug je probio zakonom dozvoljenu granicu od 45 odsto, na šta je tada upozorila i Narodna banka Srbije.

Koliko smo zapravo u ovom trenutku svi mi dužni? Prema podacima Ministarstva finansija, naš javni dug je na kraju jula dostigao 15,5 milijardi evra. To je za oko milijardu evra više nego poslednjeg dana prošle godine.

Prvi put posle nekoliko meseci, Ministarstvo finansija je, s promenom ministra, obelodanilo i udeo javnog duga u BDP-u. Pa je tako novi ministar Mlađan Dinkić istakao kako je javni dug dostigao 53,4 odsto. Bivši ministar finansija je te podatke uskratio poreskim obveznicima.

Prema podacima NBS dug je nešto veći i iznosi 55 procenata. Inače, NBS je ove podatke redovno objavljivala među statističkim podacima. Razlika u procentima je metodološke prirode i odnosi se na učešće javnog duga u ostvarenom BDP-u u poslednja četiri kvartala, dok Ministarstvo finansija, sa druge strane, meri udeo u očekivanom BDP-u.

Sa sadašnjim kursom računato, javni dug je dostigao 56,1 odsto, pokazuje naša računica. I analitičari Erste grupe procenjuju da će javni dug do kraja godine biti veći od 55 odsto, i to sa kursom od 116 dinara za evro. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana