Afera Agrobanka: Habitfarm na redu

Objavljeno: 20.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Ove nedelje nastavljaju se istrage oko malverzacija u Agrobanci saslušanjem novih svedoka, kao i ispitivanjem čelnika jednog od najvećih dužnika - Habitfarma.

Vlasnik ove firme Radoslav Lale Sekulić, koji bi među prvima trebalo da odgovara na ključna pitanja o uzimanju povoljnih kredita, već izvesno vreme nije u zemlji. Navodno, bolestan je, a priroda oboljenja je takva da će biti teško saslušati ga.

Prema saznanjima Novosti, Sekulić odavno ima švajcarsko državljanstvo i jedno vreme često je bio na relaciji Beograd - Lugano. U Ivanjici, gde je sedište firme, navode da ga nisu videli pola godine i nagađaju da je možda u Beogradu.

Fabrika lekova Habitfarm je bankrotirala marta ove godine, a najviše novca dugovala je Agrobanci. Reč je o 4,4 milijarde dinara uzetih preko povoljnih kreditnih aranžmana, koji će sada teško da se naplate. Jer, ivanjička fabrika dugovala je i drugim finansijskim institucijama.

Tokom pretkrivičnog postupka, Uprava kriminalističke policije MUP Srbije i Tužilaštvo za organizovani kriminal došli su do podatka da nekoliko Sekulićevih firmi duguje Agrobanci više od 20 miliona evra.

Na koji se način zaduživalo i kako su (ne)obezbeđivani višemilionski krediti detaljno je opisano i u izveštaju o vanrednoj kontroli ove banke koju je sprovela Narodna banka Srbije (NBS).

Kada se pre desetak dana iza rešetaka našlo devetoro osumnjičenih čelnika Agrobanke i rukovodilaca pojedinih firmi, među kojima Dušan Antonić i njegov sin Milan, utvrđeno je da se iza nekih od tih preduzeća krije i sam Sekulić.

Njegov sin Dušan je sa Milanom Antonićem vlasnik bečke kompanije Eko limb, koja je preko ćerki-firmi u Srbiji Drina timber i Hedkomerc uzimala najpovoljnije kredite od Agrobanke.

BIRO O AGROBANCI
Sednica Biroa za koordinaciju službama bezbednosti biće održana danas. Ranije je najavljeno da će, pored ostalog, na dnevnom redu biti i dalja istraga u aferi oko Agrobanke. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana