EUR 117,59 USD 99,61 CHF 109,30

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 13.08.20. :: 117.5934 rsd

'U poljoprivredi nam leži 10 mlrd. evra'

Objavljeno: 20.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Mogućnosti srpskog agrara su velike i ta suficitarna grana mogla bi da ostvari izvoz do 10 milijardi evra godišnje, što je oko pet puta više nego lane, kaže predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin.

On je kazao da je za tako visok rast izvoza agrara u narednim godinama neophodna jasna i dugoročna strategija razvoja domaće poljoprivrede.

- Imamo 4,5 miliona hektara obradivog zemljišta i odličnu klimu, ali svake sedme godine nas uništi suša, svake treće poplava. Ne znamo da upravljamo tim resursima - naglasio je Bugarin.

Prema njegovim rečima, neophodne su investicije u sisteme navodnjavanja i kanalsku mrežu u Srbiji, ali i stimulativan način finansiranja poljoprivredne proizvodnje, a ne putem komercijalnih kredita.

- Moramo da investiramo u primarnu proizvodnju koja treba da postakne prehrambenu industriju, jer su naši prerađivački kapaciteti veliki, a slabo iskorišćeni - dodao je Bugarin.

- Imamo vrlo malu lepezu i asortiman roba za izvoz, uglavnom su to sirovine. Kada se na lestvici eksportnih roba nalazi na vrhu žuti kukuruz, jasno je o kakvom kapacitetu srpske privrede se radi - kazao je on.

Bugarin je kazao da bi Srbija mogla da se pozicionira na nova tržišta preko sektora poljoprivredno - prehrambene i tekstilne industrije, građevine, konsaltinga, inženjeringa, ali da moramo unaprediti konkurentnost.

- Moramo konačno zaustaviti nivo tehnološkog zaostajanja i propadanja privrede i industrije, jer sa ovim tempom do kraja veka nećemo sustići nivo izvoza iz 1989. godine. Moramo uvesti novu opremu i tehnologije, relaksirati privredu, smanjiti administrativne procedure, birokratiju, troškove poslovanja - poručio je predsednik PKS.

Šansa i na Istoku

Bugarin ističe da je neophodno unaprediti vrlo nisku konkurentnost srpske privrede i proizvodnju robe više faze prerade, a ne samo sirovina, kako bi Srbija, pored tržišta CEFTA regiona i EU, mogla da se pozicionira i na velikim i zahtevnim tržištima Istoka, Afrike, bivših zemalja Sovjetskog saveza. Ta velika tržišta traže količinu, kvalitet i kontinuitet proizvodnje, a naš je problem nedostatak proizvoda, smanjen obim proizvodnje i pad privredne aktivnosti, upozorio je Bugarin. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana