EUR 117,59 USD 99,61 CHF 109,30

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 14.08.20. :: 117.5804 rsd

Njujork 'zaratio' sa sedam svetskih banaka

Objavljeno: 17.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Država Njujork otvorila je ove sedmice jedinstvenu istragu o mogućim katalizatorima tekuće globalne finansijske krize, inicirane krahom američkog hipotekarnog tržišta avgusta 2007. godine na Volstritu.

Mimo uobičajene prakse, državni poverenik za finansijske poslove Bendžamin Lovski optužio je u ponedeljak američku filijalu britanske banke Standard Čarter „da je u periodu 2001–2011. godine „prebacivala milionske sume za račun klijenata u Iranu”.

Lovski je javno otvorio ovaj slučaj, bez prethodnog obaveštavanja federalnih vlasti SAD, ali i bez inače uobičajenog upozorenja banci čije je poslovanje pod istragom.

Napetost između finansijskih centara na severnim obalama Atlantika od tog trenutka samo raste. Optužba iz Njujorka istog dana oborila je vrednost akcija Standard Čarter banke čitavih 26 odsto. U utorak, čuvena britanska banka brže-bolje platila je kasi države Njujork kaznu od 340 miliona američkih dolara samo da se „slučaj Iran” zatvori.

U sredu, državni tužilac Njujorka Erik Šnajderman poslao je sudski poziv predstavnicima sedam vodećih svetskih banaka da obelodane svu dokumentaciju o kreiranju ključne globalne kamatne stope („libor”) u periodu 2005–2009. godine.

U žiži interesovanja istrage u Njujorku su svi imejlovi i prepiske koji su u tom petogodišnjem periodu među sobom razmenjivali najviši zvaničnici američkih banaka Džej Pi Morgan i Čejs, švajcarske UBS, britanskih banaka Barkliz, Rojal bank of Skotland i HSBC i nemačke Dojče banke.

- Država i nacija platile su preveliku cenu za traljavi nadzor bankarskih marifetluka: to više ne sme da se ponovi - poručio je u utorak Endru Komo, guverner države Njujork.

Smeli potezi poverenika Bendžamina Lovskog i tužioca Erika Šnajdermana imaju solidnu podlogu u zakonodavstvu države Njujork. Naime, tamo je 1921. godine usvojen tzv. Martinov zakon po kome državni tužilac može da pokrene istragu protiv bilo koga ko posluje u Njujorku (tamo je inače smeštena berza na Volstritu) i otvori slučaj, a da prethodno ne pokaže da je optuženi nameravao da počini prevaru.

- Način poslovanja na Volstritu mora da se promeni. Državni nadzor i bankari često se među sobom ponašaju kao da su na ljubavničkoj večeri pod svećama - opisao je nedavno Bendžamin Lovski. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana