'Nema poskupljenja struje ni prodaje EPS-a'

Objavljeno: 17.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da struja u Srbiji ne bi trebalo da poskupi do Nove godine i naglasila da se Elektroprivreda Srbije (EPS) neće prodavati.

Ona kaže da će, međutim, morati da se promeni upravljačka struktura i način na koji EPS funkcioniše.

To je državno preduzeće i ono ne može da bude "produžena ruka nekih privatnih interesa", već mora da radi u interesu građana Srbije, poručila je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da svi direktori u javnim preduzećima koji nisu dobro radili svoj posao u proteklom periodu treba da budu zamenjeni, precizirajući da se to odnosi na one koji imaju loše ekonomske, finansijske i tehničke pokazatelje u tim kompanijama.

Osnovni cilj Ministarstva energetike je da obebedi dovoljno energenata za predstojeću grejnu sezonu, a potom će raditi na određivanju pariteta cena energije, odnosno, da se tačno utvrdi koliki su odnosi između tih cena, a tek onda će moći da se govori o korekcijama cena, objasnila je Mihajlovićeva.

Ministarstvo energetike će učiniti sve da ne dođe do nestanka u snabdevanju struje tokom predstojeće zime, rekla je ona i istakla da je suša objektivan razlog koji utiče na manjak struje u elektroenergetskom sistemu, ali da postoje i drugi razlozi zbog kojih imamo najave iz EPS-a da je potreban uvoz struje.

- Plan je da cena električne energije ne ide gore u narednom periodu - kazala je ona, ali je dodala da se ne može tačno reći da li poskupljenja neće biti do 1. decembra ili do 1. januara sledeće godine.

Mihajlovićeva je odbacila navode da je uvođenje jeftine struje preko dana nemoguće i da će ugroziti sistem i dodala da je besmisleno pitanje da li će u ta dva sata jeftinu struju koristiti i oni koji mogu da je plate.

- Nismo toliko bogati. Većina građana Srbije ne može da plati električnu energiju i uvođenje jeftine struje po danu će svakako koristiti određenom delu građana - kazala je ona. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana