EUR 117,58 USD 99,39 CHF 108,89

Kursna lista


Indikativni kurs Evra na dan 07.08.20. :: 117.5731 rsd

Sekulić prvi 'na tapetu' zbog Agrobanke

Objavljeno: 17.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS, B92

Prvi koji će biti obuhvaćen istragom u aferi "Agrobanka" je vlasnik "Habitfarma" u stečaju Radoslav Lale Sekulić, jedan od najvećih dužnika banke, javlja RTS.

Istragom će biti obuhvaćena i pravna lica koja su povezana s tom kompanijom, a dosadašnja istraga je pokazala da samo tri Sekulićeve firme "Agrobanci" duguju više od 20 miliona evra.

Od Agrobanke Sekulić je dobio 60 miliona evra kredita, a pozajmljenim novcem je, između ostalog, kupovao i akcije Agrobanke. Zanimljivo je da je sin prvooptuženog Dušana Antonića bio suvlasnik u dve Sekulićeve firme.

U vlasništvu Radoslava Sekulića je lanac od osam preduzeća koja su pod istragom, između ostalih "Produkt trejd", "Merkjuri internešenal", "Habit med" iz Lihtenštajna i "Vestern stajl".

"Agrobanka" za nenaplaćene kredite nije aktivirala hipoteku, već je potpisivanjem protokola postajala vlasnik nekretnina čija vrednost nije pokrivala dug.

Kako su objasnili izvori bliski istrazi, da su hipoteke aktivirane i imovina prodavana na aukciji, banka bi mogla da dobije samo realni iznos, znatno manji od nerealnih procena vrednosti imovine kojom se navodno obezbeđivao kredit.

Tako je, na primer hotel "Park", koji je Sekulić stavio pod hipoteku, veštačen na 14 miliona evra, iako mu je stvarna vrednost četiri do pet miliona evra, a vrednost kafane u Ivanjici, umesto realnih 140.000 evra, procenjena je na 1,4 miliona evra.

Pojedinim Sekulićevim firmama koje nisu vratile dug "Agrobanka" je uzimala imovinu, a potom je vlasnicima tih firmi davala u zakup i to bez garancije da će zakup biti plaćan.

Prava vrednost te založene imovine, kako saznaje RTS, iznosi sedam miliona evra, dok je lažno procenjena na više od 20 miliona evra.

U istrazi poreske uprave i deviznog inspektorata, kako saznaje RTS, proveravaće se tokovi novca Sekulićevih preduzeća ka inostranstvu.

Naime, istragom je otkriveno da je on osnivač i više ofšor kompanija u Lihtenštajnu, Kipru, Devičanskim ostrvima.

Kredite koje je Sekulić podizao na ime plaćanja robe iz inostranstva, avansno je uplaćivao na račune svojih preduzeća u inostranstvu, otkriva izvor blizak istrazi. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana