Tri ekonomska zla zadesila Srbiju

Objavljeno: 17.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Srbiju su zadesila tri najveća zla koja mogu da zadese jednu ekonomiju: privreda je u recesiji, inflacija raste, a broj zaposlenih se smanjuje. Negativne vesti su se poslednjih dana nizale jadna za drugom.

Prvo je novi ministar finansija Mlađan Dinkić objavio da je privreda i zvanično u recesiji i da se očekuje ekonomski pad od minus 0,5 do minus jedan odsto. To je posle nekoliko dana potvrdila i Narodna banka Srbije, ali je donela i još jednu nepovoljnu vest.

Rast cena će ove godine biti veći od planiranih 5,5 odsto i kretaće se u rasponu od osam do deset procenata.

Sve se to nakalemilo na crne brojeve koje sa tržišta rada stižu još od 2008. godine. Prema poslednjim podacima zvanične statistike svaki četvrti radno sposoban stanovnik naše zemlje ne radi, a oko 400.000 ljudi je tokom ove krize ostalo bez posla.

– Ovo je znak za uzbunu. Kreatori ekonomske politike bi sada trebalo dobro da se zabrinu, jer najgora situacija koja može da zadesi jednu ekonomiju nama se događa sada – ocenjuje Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta.

– Obično se inflacija žrtvuje, pa su cene visoke, ali zato privreda ostvaruje ekonomski rast, a zaposlenost raste. Kod nas su sva tri pokazatelja negativna – zabrinut je Savić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana