'Uterivači' posećuju neredovne platiše

Objavljeno: 17.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Dugovanja građana i privrede javno-komunalnim preduzećima u Beogradu trenutno se mere milionima, pa čak i milijardama dinara. Najbolji primer su neizmireni računi za struju.

U pojedinim preduzećima opomene, utuživanja, otplate duga na rate urodile su plodom, pa je i naplata povećana, kao u slučaju Infostana, ali ima preduzeća kao što je Gradsko saobraćajno preduzeće, koje nikako da naplati 385.000 opomena za vožnju bez karte od 133.000 putnika.

S obzirom da je u maju stupio na snagu Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji komunalnim preduzećima daje pravo da radi naplate duga angažuju i privatne izvršitelje, sagovornici Danasa iz komunalnih preduzeća kažu da će to pravo i iskoristiti. Neka preduzeća počela su dogovore sa izvršiteljima, a neka tek planiraju.

- Neizmireni dug prema GSP predstavlja značajnu sumu s obzirom na to da je reč o 133.000 korisnika, sa 385.000 neplaćenih opomena... U toku je postupak dogovaranja sa predstavnicima privatnih izvršitelja, koji će biti angažovani u postupku naplate potraživanja od nesavesnih putnika - kažu u GSP i najavljuju da će uskoro poslati prve opomene putnicima sa neizmirenim kaznama, kao prvi korak ka daljem postupku prinudne naplate.

Elektrodistribucija Beograd trenutno potražuje 17,5 milijardi dinara, od čega polovinu duguju građani, a polovinu privreda. U EDB kažu da su do pre tri meseca imali u dugu čak 20 milijardi dinara, ali da su pojačanim akcijama isključivanja struje uspeli neznatno da smanje dug.

Za taj novac koji im duguju, kako ističe Sandra Alagić iz EDB, moglo bi da se izgradi tri, četiri visokonaponske trafostanice koje su Beogradu neophodne.

- Za sada primenjujemo mere koje zakon dozvoljava, a to su utuženja, isključenja, podnošenje prekršajnih i krivičnih prijava protiv onih lica koja se sama priključuju na mrežu i neovlašćeno troše struju. Još nismo angažovali privatne izvršitelje oko naplate, jer nismo još dobili odluku na nivou EPS-a o tome - navodi portparol EDB.

JKP Parking servis trenutno potražuje oko 597 miliona dinara, od čega građani duguju 565, a pravna lica oko 32 miliona dinara. U ovom preduzeću najavljuju da će uskoro angažovati i privatne izvršitelje kako bi naplatili dug.

Šta kaže Zakon

* Privatni izvršitelji nadležni su isključivo za naplatu dugova za komunalne usluge.

* Dužnici prvo dobijaju obaveštenje da je pokrenut postupak za izvršenje i da moraju da plate dug s pripadajućim kamatama, kao i troškove izvršenja koji koštaju najmanje 2.500 dinara.

* Izvršitelji građanima ne šalju nikakva upozorenja, jer opomenu za plaćanje duga građanima prosleđuje komunalno preduzeće.

* Najniži dug za koji je privatnim izvršiteljima poslat zahtev za prinudnu naplatu iznosi 1.500 dinara. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana