Fič: Negativna prognoza rejtinga Srbije

Objavljeno: 17.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Rejting agencija Fič je snizila prognozu rejtinga Srbije na negativnu i potvrdila dugoročni suvereni kreditni rejting na nivou "BB-".

- Negativna prognoza je odraz pogoršanja fiskalne pozicije Srbije i njenog spoljnog finansiranja, kao i izgleda slabog ekonomskog rasta - objasnio je Fič.

- Nova vlada je umesto da se fokusira na korekciju rastućeg fiskalnog deficita i javnog duga promenila zakon o centraloj banci na način koji je poljuljao poverenje investitora i koji može da komplikuje sporazum o novom zajmu Medjunarodnog monetarnog fonda, piše u obrazloženju.

Bonitetna agencija Standard i Purs je prošle sedmice snizila kreditni rejting Srbije na "BB-", s negativnom prognozom i takođe kao jedan od razloga navela nedavno usvajanje propisa kojim se pojačava kontrola parlamenta na centralnom bankom.

Fič je ukazao da njegova sadašnja projekcija predvidja da će vlada Srbije uvesti izvesne mere fiskalne konsolidacije idućeg meseca, kako je i obećala, prenela je francuska agencija AFP.

- Nova vlada je, međutim, već odbacila mogućnost bilo kakvog zamrzavanja plata i penzija, dve glavne stavke u potrošnji - dodato je u saopštenju.

Fič je revidirao prognozu fiskalnog deficita Srbije u 2012. na 6,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sa 5,5 odsto BDP, projektovanih u maju.

- Bilo kakvo dalje odlaganje usvajanja dopunskog budžeta povećava izglede da fiskalni deficit u 2012. premaši projekciju Fiča - ukazala je ta bonitetna agencija.

Vlada Srbije je saopštila da želi da ponovo pokrene pregovore sa MMF koji je u februaru zamrzao zajam od milijardu evra jer Srbija ne ostvaruje pokazatelje koje je dogovorila za budžet u 2012.

U budžetu za 2012. je projektovan ekonomski rast od 1,5 odsto, ali MMF prognozira znatno niži rast od svega 0,5 odsto, dok je stopa nezaposlenosti u Srbiji od blizu 25 odsto među najvišim u Evropi. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana