Mihajlović: EPS odgovoran za nedostatak struje

Objavljeno: 16.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Beta

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže će odrediti koliki uvoz struje je potreban Srbiji i da će insisitrati da se struja nabavlja direktno od proizvođača.

Mihajlovićeva je rekla da je suša jedan od objektivnih razloga za nedostatak struje, ali i da postoje problemi lošeg upravljanje Elektroprivredom Srbije (EPS).

Ona je dodala da je Ministarstvo iz medija saznalo da je potreban uzvoz struje, a zatim od Elektroprivrede Srbije dobilo zahtev za uvoz i naglasila da su loše planirani remonti jedan od razloga za uvoz struje.

- Čim loše planirate remont vi ste u situaciji da morate da tražite uvoz električne energije - istakla je.

Mihajlovićeva je najavila da će Ministarstvo energetike tražiti izveštaj o remontima i planovima EPS-a, kao i reviziju svih tih planova.

Ona je kazala da će Ministarstvo zahtevati da struja uvozi od neposrednih proizvođača, bez posrednika.

- Ne mogu da postoje posrednici posebno u situacijama kao ova kada postoji energetska kriza i zna se da su potrebne dodatne količine električne energije - istakla je ona.

Prema njenim rečima, često se dešava i da se pokaže da su EPS-ovi planovi uvoza "neverovatno loši" u odnosu na potrebe u zimskoj sezoni zbog čega struja mora da se interventno uvozi zimi, što je nekoliko puta skuplje.

Mihajlovićeva je navela da je u februaru ove godine EPS potrošio više od 120 miliona evra na interventni uvoz struje. Ona je istakla da ozbiljan problem predstavlja i to što EPS posluje po godišnjem planu poslovanja koji nije usvojila vlada.

- Ljudi koji su vodili neka javna preduzeće treba sami da sagledaju šta su u prethodnom periodu uradili i da li su ispunili zadatke koje su imali. Kada govorim o EPS-u nisam sigurna da je zadatak ostvaren - kazala je ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana