Biznismeni: Naši krediti od Agrobanke čisti

Objavljeno: 16.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Politika

Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije proverava sve kredite koje je Agrobanka dodeljivala u proteklih nekoliko godina.

To je potvrdio i specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, koji je rekao da će u istrazi biti saslušana sva lica koja imaju saznanja o dešavanjimau Agrobanci i tome kako su odobravani krediti u periodu od 2006. do 2011, koji su danas nenaplativi. U međuvremenu, lista onih koji su uzimali kredite iz Agrobanke polako dospeva u javnost. 

Podsetimo, nedeljnik NIN je u poslednjem broju objavio spisak svih dužnika Agrobanke među kojima su i direktor Rudnap grupe Vojin Lazarević, direktor Farmakoma Miroslav Bogićević i Dragan Đurić iz Zekstre.

Povodom pisanja NIN-a, oglasio se Lazarević koji je rekao da njegova kompanija jeste zadužena kod Agrobanke, ali da u tome nema ničeg spornog jer je kredit obezbeđen i vraća se.

- Naši krediti kod Agrobanke su višestruko obezbeđeni sa tri hipoteke i akcijama firme, a sve to prevazilazi vrednost kredita. Oni se uredno servisiraju i dospevaju u junu 2013, tako da nema govora o tome da su naši krediti nenaplativi - rekao je Lazarević.

On je naglasio da je Rudnap grupa imala promet preko Agrobanke i to u 2011. godini 1,5 milijardi dinara, a od početka 2012. godine više od 700 miliona dinara.

- Valjda je banka i na tom našem prometu zaradila - kaže on.

Miroslav Bogićević, vlasnik koncerna Farmakom MB, kaže da kompanije na čijem se čelu on nalazi ne duguju više ništa Agrobanci i da neko sad namerno želi da koncern Farmakom MB stavi u kontekst sumnjivog poslovanja, iako u tome nema trunke istine.

– Mi jesmo imali oko 20 miliona evra kredita kod Agrobanke, ali smo sve uredno vratili, tako da ta banka sada nema nikakvo potraživanje prema nama. Farmakom MB ne posluje sa državnim firmama i javnim preduzećima, ne spominjemo se ni u jednoj aferi, tako da su zlonamerni pokušaji da se svrstamo u isti kontekst sa nekim drugim ljudima i firmama – kazao je Bogićević.

Prema spisku koji je objavio NIN, najveći dužnik Agrobanke je zapravo Radisav Lale Sekulić, nekadašnji direktor Uprave carina, a sada vlasnik preduzeća Habit farm iz Ivanjice.

Iako je bilo teško ući u trag novcu, koji su Sekulićeve firme dobijale od Agrobanke, NIN je uspeo da dođe do detalja iz istrage koja je uspela da pohvata bar neke konce. U toku su provere poslovanja još osam kompanija, za koje se sumnja da ih kontroliše Sekulić, a od Agrobanke su pozajmile više od 45 miliona evra.

Istragom je utvrđeno da su neki krediti odobreni i pre nego što ih je Sekulić formalno tražio. Jedno od objašnjenja za to moglo bi da bude što je sin Dušana Antonića, sada uhapšeni Milan, bio suvlasnik u dve Sekulićeve firme. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana