Radimo za stan i hranu, a i to jedva

Objavljeno: 16.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Parametri koji određuju standard života jedne porodice jesu veličina stambenog prostora, visina raspoloživih novčanih sredstava, struktura njihove potrošnje...

Takođe, standard određuje i snabdevenost domaćinstava trajnim potrošnim dobrima, kao što su automobil, šporet, frižider, mašina za veš i drugo.

Republički zavod za statistiku sproveo je istraživanje o potrošnji domaćinstava u Srbiji i njihovoj snabdevenosti različitim uređajima.

Prosečno domaćinstvo u Srbiji više od polovine sredstava daje na troškove stanovanja i hrane. Porodice najmanje troše na obrazovanje, izlaske, rekreaciju i kulturu. Ipak, retko ko se odriče mobilnog telefona, pa bez tog uređaja živi skoro svaka peta porodica.

- To što u Srbiji dve petine potrošnje domaćinstva ide na hranu, u stvari je pokazatelj zaostajanja naše zemlje za Zapadnom Evropom. U tim zemljama, od 15 do 20 odsto dohotka ide na hranu i bezalkoholna pića - kaže ekonomista Goran Nikolić.

Prema oceni statističara, snabdevenost domaćinstava trajnim potrošnim dobrima je zadovoljavajuća. Skoro devedeset odsto porodica ima bojler i mašinu za pranje veša.

Interesantno je da svako drugo domaćinstvo koristi šporet na čvrsto gorivo, dok je električni u oko 84 odsto kuća. Vrlo mali procenat porodica nema televizor i frižider. Iz godine u godinu raste broj računara i internet priključaka. Ipak, upotreba nekih uređaja se smanjuje.

- U prethodnih pet godina, smanjena je snabdevenost domaćinstava putničkim automobilima. Nekada je to, u 2006. godini, iznosilo 47 procenata, sada u 2012. iznosi 43 procenata domaćinstava koji imaju putnički automobil - rekao je Miroslav Janković iz Republičkog zavoda za statistiku.

Prema njegovim rečima, smanjenja je i snabdevenost radio-aparatima, muzičkim uređajima, video-rekorderima, mašinama za šivenje.

U nekim selima u Srbiji i dalje žive bez struje i gotovo bez ikakvih kućnih uređaja. Dešava se da i gradska domaćinstva žive tako.

Kada budu objavljeni podaci popisa znaće se koliko porodica živi bez električne energije. Novi popisni podaci daće jasniju sliku i toga kakav je standard života u Srbiji. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana