Da li nam se isplati prodaja Telekoma?

Objavljeno: 15.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, S media

Javnost Srbije ponovo je u situaciji da nagađa šta će biti sa kompanijom Telekom. Ministar finansija Mlađan Dinkić i sam je nagovestio prodaju jedine kompanije u državnom vlasništvu koja beleži ozbiljan profit. 

Mišljenja stručnjaka su suprostavljena ne samo oko toga da li bi "porodičnu srebreninu“ trebalo prodavati, već i, ukoliko je rasprodaja neophodna, na koji način to obaviti.

- Država je opet u situaciji da prodaje vlasnički udeo u firmama koje dobro posluju zarad pokrivanja tekuće potrošnje. Tu nema dileme, iako će nas ljudi koji vode naše finansije verovatno ubeđivati da će on biti strateški usmeravan – kaže ekonomista Milan Glišić.

Ekonomista Miroslav Zdravković upozorava da bi država, ukoliko odluči da proda Telekom, trebalo da bude veoma obazriva.

- Valjalo bi izvući maksimalni profit, jer posle toga više neće biti atraktivne imovine za prodaju – ukazuje Zdravković.

Za sudbinu Telekoma, osim građana, naročito su zainteresovani zaposleni u ovoj kompaniji koji su se prošlogodišnjem pokušaju privatizacije oštro suprotstavljali. Predsednik Sindikata Telekoma Miroslav Joksimović danas zvuči rezignirano.

- Ne možemo da sprečimo prodaju, država je u velikoj krizi, pa se izgleda priča aktuelizuje zbog pokrivanja dugova – kaže Joksimović.

Ekonomisti su saglasni u oceni da bi Telekom trebalo da ide na berzu.

- Prvo je potrebno izdati akcije građanima, kako bi se na taj način utvrdila prava cena. Ukoliko svako od nas dobije, na primer, akcije od po 50 evra vrednosti, a one padnu na 20, znači da nije trenutak za prodaju – smatra Zdravković.

- Sa druge strane, ako od građana neko otkupi akcije po ceni od 100 evra, onda bi država trebalo da prodaje akcije na finansijskom tržištu procenat po procenat i da pokuša na taj način da zaradi mnogo više u odnosu na tendersku prodaju. To bi bilo pametno, ali smatram da je to daleko od onoga šta će da se desi - kaže on.

Sa druge strane, postavlja se pitanje po kojoj ceni bi srpska telekomunikaciona kompanija mogla biti prodata ukoliko se uzme u obzir kriza na svetskom tržištu.

Predsednik Sindikata Telekoma Miroslav Joksimović kaže da bi prodajna cena mogla biti drastično manja od 1,4 milijardi evra koliko je zatraženo za većinski paket prilikom prošlogodišnjeg pokušaja prodaje.

- Samim tim što smo od Grka za 20 odsto dali 370 miliona, celokupna vrednost Telekoma je 1,9 milijardi, znači za 51 odsto bismo mogli da dobijemo oko 900 miliona. Mala je cena, pa je diskutabilno da li bi trebalo prodavati u ovom trenutku. Prodaja Telekoma bi pokrila budžet najviše za godinu dana – objašnjava Glišić.

Miroslav Zdravković ipak smatra da je moguće dobiti mnogo veću cenu, jer se prodaje „prirodni monopol“.

- Kupuje se tržišni udeo koji Telekom ima u fiksnoj i mobilnoj telefoniji, kupuje se i perspektiva koliki je njegov profit. Ako je profit Telekoma 200 miliona evra i ako je profitna stopa oko sedam odsto, onda je vrednost Telekoma tri milijarde evra - navodi on. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana