Akcionari: Država i NBS krivi za krah Agrobanke

Objavljeno: 15.08.2012


Vesti izvor: Kamatica

Za kolaps Agrobanke kriva je prinudna uprava koja je prihvatila godišnji izveštaj i predlog podele dividendi, ocenili su ulagači Agrobanke iz Evropske unije.

Sve to na temelju zaključaka ugledne revizorske kuće, dok je izvršilac posla bila Narodna banka Srbije, navodi se u saopštenju.

- U tom poslu koji je u ime i za račun Srbije izvela Narodna banka Srbije, leži ključ za sve dalje poteze koji su se odvijali s isključivanjem svih akcionara izuzev države Srbije, koja je tada ovladala sa skoro petinom vlasništva Agrobanke, i bila največi pojedinačni akcionar te finaijske institucije - tvrdi zastupnik ulagača u Agrobanku iz Evropske unije Aleš Škoberne.

Brojna hapšenja, vezana za same poslovne odluke u Agrobanci koje su sada počeli vlasnici, izražavaju dobru volju da se utvrdi odgovornost za pojedine postupke, naveo je on.

Ipak, kako je rekao, međunarodna javnost ne može kroz ekonomski sistem Srbije sagledati prave uzroke za propadanje Agrobanke čiji su poslovni rezultati i ekonomski položaj u trenutku uvođenja prinudne uprave.

- Kada finansijski organizam prekine temeljne ustaljene procese, taj organizam kolabira. To se desilo i sa Agrobankom, kada je prinudna uprava opozvala glavninu osnovnih poslova Agrobanke i s tim napravila teren za prenos ukupne aktive kasnije na novu finasijsku instituciju nazvanu Nova Agrobanka i eksproprijaciju vlasništva svih ostalih akcionara - tvrdi Škoberne.

Kako je ovo najveći primer bankovne malverzacije u novijoj istoriji finansijskih operacija ne može ga zasenčiti ni tako velika hapšenja pojedinaca, posebno ne zato jer među njima nema nosilaca odluka iz vremena prije uvodjenja prisilne uprave u Agrobanci i ustanovljavanja Nove Agrobanke, navedeno je u saopštenju.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana