Vlada sprema prodaju "porodičnog srebra"

Objavljeno: 15.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

U Vladi Srbije razmišljaju da hronični nedostatak para umanje prodajom nekog javnog preduzeća. Stručnjaci upozoravaju da porodično srebro ne bi trebalo prodavati u bescenje da bi se finansirala isplata plata i penzija.

Jedan od načina da se dođe do novca u uslovima besparice mogla bi da bude prodaja nekog od javnih preduzeća. Premijer je obećao da Vlada neće prodavati EPS niti strateška javna preduzeća poput Železnica, PTT-a ili Aerodroma.

Stručnjaci kažu da ne ostaje još mnogo toga vrednog, osim Telekoma.

- Svi pratite naš koalicioni sporazum, znate šta se sigurno neće prodavati od državne imovine - kaže ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i dodaje da nećemo prodavati nešto za šta nemamo sigurno makar jednog potencijalnog kupca.

Stručnjaci upozoravaju da tako dobijen novac nikako ne bi trebalo da ode za pokriće tekućih troškova države.

- Opasnost je da, kad jednom dobijete prihod od privatizacije vi to potrošite na veći deficit. Samim tim dozvolite veći rast javnog duga, a to bi bilo ekonomski pogubno - smatra predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Nije sporno, ali ni dobro za ekonomiju to što država ima previše vlasništva nad prirodnim bogatstvima i drugim resursima i preduzećima. Međutim, stručnjaci upozoravaju da nije trenutak za veliku privatizaciju.

- Ako se vlada, ipak, opredeli za prodaju nekog preduzeća, mislim da bi bilo dobro da odredi minimalnu cenu koja bi se formirala na osnovu vrednosti preduzeća u normalnim vremenima, a ne u vreme krize, makar ta privatizacija propala kao Telekoma tokom ove godine - ističe ekonomista Milojko Arsić.

Kako navodi, nije dobro opredeljenje da se pošto-poto proda neko preduzeće ili imovina da bi se obezbedila sredstva za finansiranje budžeta.

U Privrednoj komori Srbije kažu da bi, umesto prodaje preduzeća koja su porodično srebro, trebalo prodati ono što država ima, a ne koristi.

- To su objekti koje je vojska imala u ekskluzivnim zonama, pa napustila, potencijali u poljoprivrednom, u građevinskom zemljištu, oko pola miliona hektara zemljišta koje je neiskorišćeno, kao i drugi objekti kojima raspolaže država, a nisu u funkciji - navodi Goran Rodić iz Privredne komore Srbije.

Rodić navodi da je gruba procena da je vrednostih toga pre tri godine bila 180 milijardi evra.

Kada je u pitanju prodaja imovine u vlasništvu države, ne bi bila dobra masovna prodaja, smatra Milojko Arsić i dodaje da bi ona dovela do pada cene.

- To možda odgovara nekim biznismenima da bi došli do vlasništva nad značajnom imovinom po povoljnim uslovima, ali to je nešto što ne bi bilo u interesu društva - ističe Arsić.

Dok Vlada ne saopšti šta će od imovine prepustiti privatnicima, jasna je samo sudbina Komercijalne banke – ne prodaje se, već će država do kraja godine uložiti novac u njenu dokapitalizaciju, da bi zadržala većinski udeo u vlasništvu. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana