NBS: BDP u minusu, inflacija oko 10 odsto

Objavljeno: 15.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Narodna banka Srbije (NBS) je izmenila prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije naniže, i to sa 0,5 odsto na minus 0,5 odsto za ovu godinu.

Pad poljoprivredne proizvodnje zbog suše i pogoršane perspektve privrednog rasta zone evra doveli su do revizije progonoza rasta BDP Srbije naniže, i to sa 0,5 na minus 0,5 odsto za 2012. godinu, odnosno sa tri odsto na 2,5 odsto za 2013. godinu.

Generalni direktor Sektora za monetarnu analizu i statistiku NBS Branko Hinić je naveo da je najbolji način da vlada i Centralna banka doprinesu poboljšanju privrednog ambijenta, da vode politiku koja obezbeđuje dugoročnu makroekonomsku stabilnost.

Takva politika podazumeva održiv nivo javnog duga, stabilnost cena na srednji rok, kao i stabilan i otporan finansijski sistem.

Očekuje se da nastavak rasta stope nezaposlenosti, koja je u aprilu dosegla 25,5 odsto i nizak rast realnih primanja stanovništva imaju još neko vreme negativan uticaj na ličnu potrošnju, kao i na izvoz potrošnih dobara.

Kako su precizirali u NBS, pred novoformiranom vladom stoji pre svega zadatak da usvoji mere kojima bi se budžetski deficit i javni dug u srednjem roku vratili u okvire predviđene fiskalnim pravilima.

U Narodnoj banci su izrazili očekivanje da će najavljene mere biti donete u tom pravcu i da će u skladu sa tim biti obnovljen sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Inflacija do kraja godine između devet i 10 odsto

Prema centralnoj projekciji Narodne banke Srbije inflacija bi do kraja godine mogla da dostigne između devet i 10 procenata.

Kako je rekla stručnjak NBS Snežana Vilart u tu projekciju uračunato je i povećanje PDV za dva procenta (sa 18 na 20 odsto i sa osam na 10 procenata) ali i rast regulisanih cena, kao što su električna energija, gas i lekovi.

U prvih sedam meseci rast regulisanih cena bio je 3,1 odsto, a ako bude poskupljenje do kraja godine ono će biti do 9,5 odsto, prema projekciji NBS, navela je ona. Ukoliko ne bi rasle regulisane cene inflacija bi bila manja za jedan procenat.

Kako je istaknuto, na inflaciju najveći uticaj ima rast cena poljoprivrednih proizvoda i hrane zbog suše.

Da bu ublažila infalatorne pritiske, NBS je od juna, referentnu kamatnu stopu povećavala u tri navrata, na 10,5 odsto, koliko sada iznosi, a i donela je odluku o povećanju učešća dinarskog dela obaveznih rezervi. Projektovana inflacija za 2012. godinu je 4,5 plus minus 1,5 odsto.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana