Država propustila priliku da smanji javni dug

Objavljeno: 15.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Kako je javnost više puta upozoravao bivši guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, zakonom je bilo zacrtano da će Srbija deo svog spoljnog duga uzetog po neprihvatljivo visokim kamatama otplatiti novcem od prodaje domaćih poslovnih banka.

U trenutku formulisanja zakonskog teksta mislilo se pre svega na skupe kredite Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD, afilijacija Svetske banke) i naročito na obaveze Srbije prema Londonskom klubu poverilaca.

Tom inače kontroverznom privatizacijom gotovo celog bankarskog sektora država je prihodovala stotine miliona evra, ali samoj sebi postavljeni zadatak nije izvršila, mada je jedan deo duga IBRD-u servisiran.
Zahvaljujući činjenici da je dug prema Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj vezan za euribor, kamatu po kojoj se međusobno kreditiraju evropske poslovne banke, a koja je u poslednje vreme na rekordno niskim nivoima, prosečna kamata na kredite uzete od IBRD-a više ne spada u nepodnošljivo visoke kamate iznad nivoa od pet odsto, koje će Srbija nastojati da zameni jeftinijim kreditima, kako je na nedavnoj konferenciji za štampu rekao Mlađan Dinkić, ministar za finansije i privredu.

Ovaj zadatak bi se odnosio otprilike na trećinu sadašnjeg spoljnog duga Republike Srbije od oko 9,288 milijardi evra, od čega dug prema Londonskom klubu poverilaca iznosi 713,142 miliona evra. Na ime tog duga Srbija je izdala eurobondove sa dospećem 2024. godine na koje se obračunava fiksna kamatna stopa od 6,75 odsto.

Ukupni dug centralnog nivoa vlasti u Srbiji iznosi oko 15,469 milijardi evra. Prema podacima iz aprila ove godine samo 16,2 odsto tog duga je denominovano u dinarima.

Javni dug na kraju jula 15,47 milijardi evra

Javni dug Srbije bio je na kraju jula 15,47 milijardi evra, a za sedam meseci ove godine povećan je za milijardu evra, objavilo je Ministarstvo finansija i privrede. Javni dug je tokom jula povećan za oko 180 miliona evra evra.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana