EUR 117,59 USD 99,87 CHF 109,01

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 04.08.20. :: 117.5950 rsd

Građani rasprodaju zlato da plate račune

Objavljeno: 15.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Već duže vremena, nekako uporedo sa početkom ekonomske krize u Srbiji, ali i u okruženju, cveta otkup zlata. Osim zlatara i zalagaonica, sve je veći broj menjačnica koje se utrkuju u otkupu zlatnog nakita i ostalog vrednog porodičnog blaga.

Građani prodaju uglavnom da bi zakrpili rupe u porodičnom budžetu, a otkupljivači kupuju ili da bi pravili novi nakit ili da bi dalje preprodavali zlato, koje ima visoku cenu na svetskom tržištu.

- Dinarska kriza je sve dublja, a zlato je sve vrednije.Tako je bilo sredinom devedesetih godina. Cena zlata je poslednjih godina porasla za 150 odsto. Mi godišnje otkupimo 300 grama zlata od građana i koristimo ga kao repromaterijal za prozvodnju nakita - otkriva zlatar Nikola Đurđević iz Beograda.

U Srbiji zlatni nakit i druge dragocenosti legalno otkupljuju zlatare, ali i menjačnice i zalagaonice koje su registrovane za zlatarske poslove. Srbija nema preduzeća, poput nekih zemalja u okruženju, za otkup i izvoz ovog zlata. U Beogradu ima 150 zlatara koje godišnje za potrebe svoje proizvodnje od građana otkupe oko 45 kilograma zlata. 

Zlatari se žale da u Srbiji ne postoji uređeno tržište finog zlata u pločicama ili polugama za repromaterijal, a ni tržište investicionog zlata kao kapitala u bankama, pa su prinuđeni da otkupljuju tzv. lomljeno zlato od građana. Cena otkupa trenutno je 2.350 dinara za gram zlata od 14 karata, a 4.000 dinara za gram 24-karatnog.

Vlasnik zlatare Zoran Petrović je ogorčen jer i neke prodavnice mobilnih telefona, bižuterije, pa čak i pekare otkupljuju zlato bez pratećih poslovnih knjiga, dok zlatari svaki gram moraju da upisuju.

- Iako je zakon naložio da se menjačnice i zalagaonice registruju kao zlatare, većina njih to nije uradila. Kako vlasnici menjačnica nisu stručno obučeni za rad sa zlatom, često varaju mušterije - sumnja Zoran Petrović.

I dok se zlatari ljute na državu koja dozvoljava menjačnicama da mešetare sa cenom i otkupom nakita, neki od prozvanih se brane.

- Nama zlato prodaju ozbiljni ljudi, da bi platili kućne račune, kupili nešto, poslali dete na more... To njihovo zlato mi prodajemo trgovcima da bismo došli do novca za otkup novih količina. Naša zarada je oko 20 odsto. I mi smo sa tim zadovoljni - kaže Nikola Savić, vlasnik menjačnice koja je po novom zakonu preko noći registrovana kao zlatara.

I jedni i drugi, vlasnici zlatara, zalagaonica i menjačnica, ne moraju svoje otkupljeno zlato da predaju Narodnoj banci. Zlatari ga koriste za proizvodnju novog nakita, a menjači za preprodaju. Kako Narodna banka ne kontroliše koje količine zlata otkupljuju menjačnice i zalagaonice, nema tačnih podataka koliko zlatnog nakita su građani Srbije prodali da bi preživeli.27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.2

ostavite komentar