Agrobanka i fudbal služili za pranje novca?

Objavljeno: 15.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Istraga o Agrobanci mogla bi da potraje godinama, a moguće je da su sportska udruženja služila za pranje novca, kaže bivši inspektor Josip Bogić.

Nekadašnji načelnik Odeljenja za borbu protiv finansijskog kriminala rekao je da je takva mogućnost poznata u praksi ne samo u Srbiji, već i u razvijenijim zemljama.

On je objasnio i kako je moguće da se potpisuju ugovori koji ne odslikavaju stvarnost, odnosno da se za ugovor u stvari ne dobije novac.

- Moguće je da su validni ugovori, ali moguće i da su pravnici pronašli rupe u zakonu, da su zakoni nedorečeni, jer treba imati u vidu, naročito posle 2009. godine, su mnogi zakoni, slobodno mogu reći - namenski donošeni da bi oni koji ostvaruju kasnije određenu dobit radili sve po zakonu - rekao je Bogić.

U fudbalskim klubovima Crvena zvezda i Partizan su rekli da su od Agrobanke dobijali samo kredite, a ne i sponzorstva, ali zato je Fudbalski savez Srbije, na čijem je čelu Tomislav Karadžić, uspevao da na ime sponzorstva dobije i novac.

Istraga je do sada pokazala da novac nije mogao da ode odjednom i da se gubitak nagomilavao godinama. U 2009. i 2010. Agrobanka je delila i šakom i kapom, ne samo kredite, već i sponzorstva. U FSS priznaju da su dobijali novac, a iako su dužni da to prezentuju, oni su odlučili da to kriju od javnosti.

- Mi smo imali čisto sponzorstvo, dobijali smo određenu nadoknadu, to je jedan od naših manjih sponzorskih ugovora ako govorimo u smislu vrednosti i novca, ali izuzetno značajan. Mi smo zauzvrat davali određene marketinške usluge - kaže Zoran Laković, generalni sekretar FSS.

Od novca koji je FSS dobio, jedan deo otišao je na odlazak naše reprezentacije na Svetsko prvenstvo u fudbalu u Južnoj Africi 2010. godine. A među putnicima, o trošku FSS, bio je i prvooptuženi u aferi Agrobanke - Dušan Antonić. To je, kako saznajemo, bio deo Ugovora o sponzorstvu.

U agenciji FSS "Plavi, plavi" bili su raspoloženi da nam potvrde da je uhapšeni direktor putovao na Mundijal kao počasni gost.

- U članu 9. tog ugovora stoji da putovanje na finalni turnir, ukoliko se naša reprezentacija kvalifikuje, Agrobanka kao jedan od naših dobrih sponzora ima pravo da pošalje dva predstavnika. Na to putovanje putovao je gosp. Antonić Dušan kao predsednik banke i Latinović Rajko za koga ja ne mogu da vam kažem kako je i u kojoj funkciji je bio - kaže Jovan Burmaz iz agencije.

Međutim, za razliku od sponzorstva FSS, sponzorski ugovor sa Zvezdom bio je samo slika za javnost, jer se, kako su nam priznali, Zvezda odrekla novca za sponzorstvo za kredit koji im je dala Agrobanka. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana