EU: Britanci bi da odu sami, Grke 'teraju'

Objavljeno: 14.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Capital

U Velikoj Britaniji preovladava želja za napuštanje EU – prema najnovijim istraživanjima, samo 35 odsto anketiranih podržava članstvo u EU.

Britanski parlament je ove godine već pokrenuo inicijativu za referendum po tom pitanju, ali je premijer Dejvid Kameron uspeo da ga odloži na neodređeno vreme.

Britance najviše uznemirava to što Brisel pokušava da nametne Londonu svoja pravila u finansijskoj sferi. Britanske vlasti nastoje da odbrane, pre svega, svoje pozicije vodećeg globalnog finansijskog centra.

Istovremeno, ponovo su krenula nagađanja o tome da se u Briselu punom parom vrše pripreme za izlazak jedne od problematičnih zemalja – Grčke - iz evrozone. Ipak, sami Grci nemaju nameru da menjaju valutu i da umesto evra ponovo uvode drahmu.

Međutim, sasvim je moguće da mišljenje Atine niko neće tražiti. Ovih dana bivši šef Evropske centralne banke Otmar Išing dao je na znanje, da neke zemlje mogu biti nasilno praktično isterane iz zone jedinstvene evropske valute.

Najnovije vesti su da će Nemačka blokirati isplatu finansijske pomoći Grčkoj, ako Atina ne ispuni obećanja za sprovođenje mera štednje.

Mihael Fuks, druga osoba vladajuće stranke Angele Merkel, upozorava da je Nemačka dostigla “granicu svoje izdržljivosti.”

EU, MMF i Evropska centralna banka će do sredine septembra doneti sud o izvršavanju obaveza Grčke vlade. Tek nakon toga, Atina će moći da dobije iz Brisela sledeću tranšu od 25 milijardi evra. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana