Zvanični kurs Evra za dan 24.09.20. :: 117.5841 rsd

Agrobanka: Na redu hapšenja biznismena

Objavljeno: 14.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Dosadašnja istraga u slučaju Agrobanke je samo uvod jer će u narednih desetak dana ona biti proširena i na značajna imena iz sveta biznisa, piše Blic.

- Postojećom istragom je obuhvaćena suma veća od četiri miliona evra, a za sada postoji sumnja da je Agrobanka u periodu od 2006. do 2011. godine odobrila nezakonite kredite ukupne vrednosti veće od 200 miliona evra, koji kasnije nisu vraćeni - kaže za Blic izvor blizak istrazi.

On dodaje da nas "tek čekaju značajna imena iz sveta biznisa, koja su na ovaj nezakonit način dolazila do velike količine gotovog novca. Neki i do više desetina miliona evra".

Istragom je za sada obuhvaćeno 10 osoba od kojih je devet u pritvoru, a Tužilaštvo za organizovani kriminal je tražilo da se pritvor odredi i za Slobodana Ratkovića, koji je u bekstvu. Ukoliko sud prihvati zahtev tužilaštva za određivanje pritvora Ratkoviću, za koga postoji sumnja da se krije u Hrvatskoj, biće automatski raspisana Interpolova poternica za njim.

Osumnjičeni Dušan Antonić, bivši predsednik Izvršnog odbora Agrobanke i još devet osoba terete se za odobravanje i uzimanje nezakonitog kredita, ukupne vrednosti od 4.140.000 evra, za preduzeća “Headcommerce” i “Drina timber”, čiji je suvlasnik Milan Antonić, sin direktora banke, kao i za preduzeće “Ecolimb”.

Osim oca i sina, osumnjičeni su članovi Izvršnog odbora Agrobanke Bojan Zarić i Slavoljub Korićanac, izvršni direktora sektora te banke za upravljanje rizicima Vehab Papić i izvršni direktor sektora za korporativno bankarstvo Bojan Labović.

Inače, uvođenjem prinudne uprave 29. decembra 2011. godine razrešeni su članovi Izvršnog odbora Agrobanke. Istragom su obuhvaćeni i odgovorni u privatnim preduzećima “Headcommerce”, “Drina timber” i “Ecolimb” - Miloš Uzelac, Branimir Uzelac, Saud Hasović i Slobodan Ratković.

Miloš Uzelac jedan je od čelnika firme “Esolimb” u Beču koja je osnivač privrednog društva “Drina timber”. Slobodan Ratković je zamenik direktora preduzeća “Headcommerce”. Branislav Uzelac je generalni direktor “Headcommerce”, a Saud Hasović je direktor firme “Drina timber”.

Otac Antonić negira, sin ćuti

Do sada su saslušani svi osumnjičeni osim Slobodana Ratkovića koji je u bekstvu. Prvoosumnjičeni Dušan Antonić, predsednik Izvršnog odbora Agrobanke, kako saznajemo, negirao je krivicu i tvrdio da je sve radio po zakonu.

- Nijedan kredit nije odobren nezakonito i mom radu nema ničeg što bi bilo suprotno odredbama zakona o bankama, propisima Narodne banke Srbije i internim aktima same Agrobanke - tvrdio je Antonić.

Njegov sin Milan Antonić, koji se u subotu 11. avgusta predao Tužilaštvu za organizovani kriminal u zgradi Specijalnog suda, kako saznajemo, odbio je da da iskaz, pa je zaključeno da se branio ćutanjem 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana