Kamate na kartice idu i do 34 odsto

Objavljeno: 14.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Banke odobravaju čekove na "kašičicu", a sve agresivnije nude svoje kreditne kartice sa paprenim kamatama.

Službenici na šalterima redovno nude klijentima neku od svojih mnogobrojnih kartica. Ali, za najveći broj građana kreditne kartice su luksuz, jer se kamate na godišnjem nivou kreću od 27 do 34 odsto!

Bankari, međutim, ne nagoveštavaju da bi cena ove vrste kredita mogla u skorije vreme da bude niža, jer im je to odličan izvor zarade.

Prema poslednjim podacima Kreditnog biroa u Srbiji je izdato oko milion kreditnih kartica, od toga se koristi nešto više od 830.000 "plastičnog" novca. Kreditni limit iznosi 80 milijardi dinara, ali se koristi tek nešto više od 36,8 milijardi dinara.

Glavni razlog je što su za najveći broj građana kreditne kartice nedostupne,jer imaju isuviše male plate da bi mogle da ih koriste. Naime, prema propisima i rate za kartice ulaze u kreditno opterećenje plate.

S druge strane njihovo korišćenje je toliko skupo, da najveći sloj zaposlenih, a pre svega penzionera i ne pomišlja da ih koristi.

Tako, ukoliko neko ima limit na kreditnoj kartici od 50.000 dinara i potroši ga u celosti, može svakog meseca da otplaćuje dug po 3.000 dinara ili minimum pet odsto.

Uplatom ovog iznosa, samo kamata iznosi oko 1.400 dinara, a ostatak može da iskoristi za neko plaćanje. Ima banaka, koje omogućavaju plaćanje na rate, najčešće na šest meseci, bez kamate. To prodavac naglašava. Ima banaka koje nude otplatu na rate, ali sa kamatom koja može da bude i do 1,8 odsto na mesečnom nivou. Ova informacija se vrlo često prećuti.

Zbog svega ovoga, veliki broj građana se opredeljuje za čekove, ali veći broj ovih blanketa može da dobije u domaćim bankama, pre svega u Poštanskoj štedionici. Ostale, uglavnom za svaki izdati ček zahtevaju pokriće na tekućem računu od 5.000 dinara koliko iznosi maksimalan iznos.
Tako da građani sa niskim primanjima mogu da dobiju najviše četiri do pet čekova, a vrlo često jedan ili dva.

KASNI SVAKI DESETI

Zbog sve manjih i neredovnih plata, ali i visokih kamata, građani sve više kasne sa otplatom kreditnih kartica. Tako,prema podacima Kreditnog biroa, u docnji je 73.213 kartica ili 10,2 odsto. Za banke koje imaju "vezane" kartice za tekuće račune, naplata je lakša, jer čim klijnetu legne uplata odmah uzima svoj deo za ratu kartice. Ostale moraju da aktiviraju menice, ukoliko se dug ne izmiri posle 90 dana. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana