Restriktivna politika NBS 'ojačala' dinar

Objavljeno: 13.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Pravda, Tanjug

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić kaže da je skok vrednosti dinara prema evru proteklih nekoliko dana najvećim delom posledica nastavka restriktivne monetarne politike Narodne banke Srbije (NBS) i povećanja referentne kamatne stope.

- Na kurs dinara dobrim delom uticala je politika NBS koja je produžila restriktivnu notu, podigla referentnu kamatnu stopu i dinarski deo u obaveznim rezervama i samim tim povukla dinarsku likvidnost, što je uticalo da dinar ojača vrednost – rekao je on.

Izvršni odbor NBS povećao je 9. avgusta referentnu kamatnu stopu sa 10,25 na 10,50 odsto.

Na pitanje šta se može očekivati kada je reč o vrednosti dinara u narednim danima, Grubišić je odgovorio da, što se tržišnih uslova tiče, treba i dalje očekivati pritisak na slabljenje vrednosti nacionalne valute imajući u vidu obaveze koje dospevaju do kraja godine.

Kako je podsetio, do kraja godine dospevaju na naplatu 4,4 milijarde evra, a nešto oko tri milijarde u drugom delu godine, što će vršiti pritisak na vrednost dinara.

- Kakvu će politiku voditi NBS to je za nas nepoznanica kao i da li će odgovarajućim tempom ići naplata budžetskih prihoda koja će delimično uticati na to – naglasio je Grubišić.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana