Zvanični kurs Evra za dan 29.10.20. :: 117.5795 rsd

Bankari treba da se ugledaju na Olimpijce

Objavljeno: 13.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Beta

Aferama pogođeni bankari Velike Britanije treba da se ugledaju na svoje sunarodnike sportiste u svetlu londonskih Olimpijskih igara, smatra guverner britanske centralne banke Mervin King.

Guverner Banke Engleske napisao je u uvodniku za izdanje lista Dejli mejl od nedelje da uspeh Igara i učinak 10.000 volontera pokazuje da "motivacija ne potiče samo od finansijskih podstreka".

- Finansijski sektor je svima nama učinio medveđu uslugu zalažući se za verovanje da je ogromna finansijska naknada nužna da motiviše pojedince - piše King, ukazavši na uspeh i ponos volontera, čije je prisustvo "doprinelo atmosferi uspeha koja je vladala na Igrama".

Nedavni skandali koji su potresli finansijski svet Velike Britanije otkrivaju da banke imaju šta da nauče o "fer pleju" od olimpijskog pokreta, smatra on.

Reputacija britanskog bankarskog sektora, već narušena u svetskoj finansijskoj krizi, primila je nove udarce.

Prošlog meseca, banka Barklis morala je da plati kaznu od 453 miliona dolara zbog manipulacija ključnom tržišnom kamatom.

HSBC, druga krupna londonska banka, mogla bi platiti do milijardu dolara zbog izveštaja američkog Senata u kome se tvrdi da ta banka nije zaustavila pranje novca od trgovine drogom u Meksiku.

U maju je američka banka Džej Pi Morgan Čejs saopštila da je njena londonska filijala napravila neočekivan gubitak od skoro šest milijardi dolara.

U najnovijoj aferi, na adresu banke Standard Čarterd iz Njujorka su stigle optužbe da je godinama prala novac od iranske nafte. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana