Američke banke se pripremaju za krah EU

Objavljeno: 10.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Glas Rusije

Američke banke se pripremaju za raspad evrozone i pokušavaju da zaštite svoje investicije u Evropskoj Uniji, pišu britanski mediji.

- Banke sa Vol Strita se pripremaju za mogući izlazak grupe zemalja iz evrozone. One zbog toga smanjuju obim kreditnih poslova u evrozoni i pokušavaju da se zaštite od varijante, u kojem bi bile prisiljene da se refundiranje kredita, izdatim u evrima, izvrši u drahmama ili pezosima - prenose mediji.

Američke banke sada pokušavaju da prenesu kreditne sporazume sa evropskim kompanijama na londonsko finansijsko zakonodavstvo, koje će im omogućiti da lakše i sigurnije zaštite svoje investicije u slučaju kolapsa evrozone.

Evropa se trenutno nalazi pred izborom - ili će integracija biti produbljena uz žrtvovanje finansijskih suvereniteta i tada će Centralna banka EU postati prava banka, tj. neće svaki put tražiti dozvolu vlada da bi delovala.

Ili će, ako se članice vrate svojim nacionalniim valutama, doći do produbljivanja krize, porasta nezaposlenosti i erupcije barterskih poslova.

Nastaće epoha protekcionizma, slična onoj iz tridesetih godina prošlog veka, tvrdi direktor ruskog Instituta ekonomije Ruslan Grinberg. Međutim, opasnost raspada evrozone je mala, smatra on.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana