Banke dužne da obaveste klijenta kada istekne minus

Objavljeno: 10.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, 24 sata

Neki građani neprijatno su se iznenadili jer zbog isteka ili promene dozvoljenog minusa nisu mogli da podignu novac sa tekućeg računa. Neke od banaka o isteku pozajmice nisu ih obavestile, iako im zakon i dobra praksa nalažu da to čine. 

- Nisam mogao da podignem platu, jer mi je istekao dozvoljeni minus. Banka me, osim onog što mi piše u ugovoru, nije obavestila o datumu isteka pozajmice - kaže V.P. (45).

Sličan slučaj imala je i M. K. (30) kojoj je banka ukinula beskamatno prekoračenje po tekućem računu zbog ulaska u nedozvoljeni minus, bez prethodnog obaveštenja.

U Narodnoj banci Srbije kažu da su od decembra 2011, po Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, banke dužne da klijente obaveštavaju o svim promenama na njihovim tekućima računima, uključujući i pozajmice.

Zakon u članu 13. predviđa da korisnici imaju pravo da od banaka bez naknada dobiju informacije, podatke i instrukcije u vezi s njenim ugovornim odnosom, na način i u rokovima utvrđenim ugovorom, dok član 31. predviđa da banke najmanje jedanput mesečno korisnicima dozvoljenog prekoračenja računa dostave bez naknade obaveštenje ili izvod o svim promenama na računu.

Bankari kažu da je pravilo da se klijenti o datumu isteka dozvoljenog minusa pismeno obaveštavaju.

- U slučaju da klijent nije došao u banku i produžio dozvoljeno prekoračenje, Banca Inteza SMS porukom obaveštava klijenta o prestanku mogućnosti korišćenja ovog kreditnog proizvoda - kažu u toj banci. 

Petar Grujić, direktor sektora za rad sa stanovništvom u Folks banci, kaže da ta banka klijente pismeno obaveštava mesec dana pre isteka dozvoljenog minusa.

- Ako neka banka to propusti da uradi, najčešći razlog je promena adrese o kojoj banka nije obaveštena ili greška tehničke prirode - dodaje on.

Šta savetuje Narodna banka

- Dozvoljeni minus po tekućem računu koristite samo u krajnjoj nuždi.
- Upoznajte se sa svim uslovima i troškovima korišćenja dozvoljenog minusa.
- Nastojte da tu pozajmicu koristite što kraći vremenski period.
- Ako je koristite duže vreme, raspitajte se u banci koji bi drugi finansijski proizvod (gotovinski kredit, platna kartica i sl.) za vas bio povoljniji od dozvoljenog minusa.

Šta klijent može da uradi

Klijent ima pravo da uloži pisani prigovor banci ako smatra da se banka ne pridržava zakona, opštih uslova poslovanja, dobre poslovne prakse ili obaveze iz ugovora. Ako nije zadovoljan odgovorom, ili mu banka ne odgovori u roku od 30 dana, može pismeno da obavesti Narodnu banku o svom prigovoru. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana