Neki će PDV moći da plate na odloženo

Objavljeno: 10.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Dugovi države prema preduzećima sve su veći, a mnogi ne mogu da računaju na odloženu uplatu PDV-a. Kako sada stoje stvari, uplata ovog nameta po naplati važiće od sledeće godine i to za zanatlije, preduzetnike i mala preduzeća.

Ko će tačno imati "poček" na PDV, znaće se kada Ministarstvo finansija krajem septembra predloži izmene zakona o ovom porezu.

Trenutno je najizvesnije rešenje da će PDV po naplati uplaćivati preduzeća koja imaju godišnji promet do određenog limita, primera radi - 500.000 evra.

Država je tokom juna obustavila većinu plaćanja kako bi deficit u tom mesecu bio minimalan, kažu iz sadašnjeg Ministarstva finansija i privrede.

Među oko 234 milijarde dinara nagomilanih obaveza Srbije je i dug prema preduzećima koja su radila za javni sektor.

U mesecima dok iščekuju zarađeni novac, nadaju se da će ih ista ta država osloboditi avansnog plaćanja poreza na dodatu vrednost.

Na naplatu potraživanja u Srbiji trenutno najviše čekaju građevinari. U proseku čak 223 dana, a najveći naručilac im je država.

Stručnjaci su, međutim, upozoravali da bi omogućavanje određenim preduzećima da po naplati uplaćuju PDV moglo da iskomplikuje poreski sitem. Jedino rešenje je omogućavanje naplate potraživanja u razumnom roku.

Ovaj zakon se ne pominje među prvim merama Ministarstva finansija, ali je jedan zakonski predlog koji se bavi rokovima plaćanja javnog sektora vraćen u skupštinsku proceduru. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana