Zvanični kurs Evra za dan 24.09.20. :: 117.5841 rsd

Fič skresao rejting Slovenije

Objavljeno: 09.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTV, Tanjug

Bonitetna agencija Fič je treća međunarodna agencija koja je snizila kreditni status Slovenije, ovaj put za jedan stepen na A-, navodeći kao razlog loše stanje finansijskog sektora te članice evrozone.

Fič je takođe snizio kratkoročni rejtning Slovenije na A-, dodajući da je prognoza oba rejtinga negativna.

Agencija Mudis je prošlog četvrtka snizila rejting Slovenije na Baa2 sa A2, zadržavši negativnu prognozu. Ubrzo je i Standard i Purs, skresao kreditni status Slovenije na A sa A+.

Zbog sniženja rejtinga, koji je, međutim, i daje investicioni, kamatne stope na slovenačke obveznice skočile su iznad sedam dosto, nivo koji se na dugi rok smatra neodrživim.

Nekim članicama evrozone su, pošto su njihovi troškovi zaduživanja dostigli slične nivoe, bili potrebni paketi međunarodne finansijske pomoći.

Vlada je prošle nedelje potez Mudisa nazvala "iznenađujućim", ali je odbacila navode da će joj biti potreban paket pomoći.

Mudis je, nekoliko dana pošto je za tri stepena smanjio bonitet slovenačkih državnih hartija, skresao i kreditni rejting državnog Telekoma Slovenije i nekoliko banaka u toj državi. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana