Ko će naslediti dolar na vrhu sveta?

Objavljeno: 09.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Capital

Finansijski eksperti smatraju da će u budućnosti postojati tri zone – dolara, evra i juana. Ekonomska kriza iz 2008. pojačala je kritiku dolara – njegova hegemonija isuviše košta svetsku ekonomiju. Čitave zemlje i čitavi regioni najavili su preračunavanje ne u dolarima, već u nacionalnim valutama.

Kina i Japan najavili su da će ove godine početi da razmenjuju svoje valute bez konverzije u dolare.

Zamena svetske rezervne valute sa nekoliko regionalnih za mnoge stručnjake je najverovatniji trend. Već sada desetine novčanih jedinica praktično imaju status rezervnih – u njih ulažu nacionalne vlade, pa čak i privatni investitori i banke.

Finansijski ekperti smatraju da će u svetu biti nekoliko valutnih zona te da će uloga dolara van dolarske zone biti mala.

Ipak, regionalne valute mogu biti samo privremeni korak u procesu stvaranja nove svetske supervalute. Globalna ekonomija teško izlazi na kraj bez univerzalne mere vrednosti kakva je sada dolar.

Ekonomski analitičari upozoravaju da će mnogo novčanih jedinica otežati preračunavanja pa će svetu biti potrebna “glavna” valuta. Pitanje svih pitanja glasi – koja će je zemlja ponuditi?

Možda će se sve vratiti zlatnom standardu? Ili će rezervne valute biti vezane za neku berzansku robu? Naftni “fjučersi” odavno su alternativa valuti. Špekulanti sve više ulažu u metal, sirovine i hranu.

Trenutno, najveća ekonomska misterija, osim opstanka evra, je da li će SAD poći za rukom da ostanu prva ekonomija sveta i šta će biti sa dolarom.

Deo eksperata očekuje slabljenje dolara i njegovu zamenu sa nekoliko regionalnih valuta. Drugi su, pak, uvereni da globalna ekonomija neće moći bez “bazične” novčane jedinice.

Finansijski analitičari se slažu u jednom: ako je dolaru suđeno da ostane bez glavne uloge, to se neće desiti danas. Proces će biti evolucioni i trajaće decenijama. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana