PDV ide na 20 odsto, uskoro rebalans

Objavljeno: 08.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da su u toku pripreme za rebalans budžeta i istovremeno donošenje budžeta za 2013. godinu i najavio izmenu poreza na dodatu vrednost (PDV), koji će biti povećan na 20 odsto.

Dinkić je rekao da se priprema izmena stope PDV-a koja neće biti iznad 20 odsto, dok će na životne namirnice ostati osam odsto i dodao da će konačna odluka o povećanju stope PDV-a biti doneta kada se sagleda rashodna strana budžeta.

Ova godina je već izgubljena u smislu smanjenja budžetskog deficita, ali će u narednoj godini on biti smanjen za oko 100 milijardi dinara, izjavio je ministar finansija i privrede.

Dinkić je rekao da su u toku pripreme za donošenje seta mera, kako na rashodnoj, tako i na prihodnoj strani budžeta, koje će biti oličene u vidu 17 zakona i dodao da će ti zakonski predlozi biti u Skupštini Srbije u septembru, a najveći deo mera stupiće na snagu u oktobru.

Ministar finansija i privrede je ukazao da se efekti tih mera ne mogu osetiti u ovoj, već tek početkom naredne godine.

Naglašavajući da je planirano da se ne donose jednostrane mere povećanja samo nekih poreskih nameta, već i da se smanje rashodi, Dinkić je precizirao da je planirano ukidanje oko 256 parafiskalnih nameta.

Na taj način će zakonski biti onemogućeno da bilo ko u zemlji osim Ministarstva finansija uvodi bilo kakve poreze i naknade, i to će prestati od oktobra, rekao je Dinkić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana