Antonić od Agrobanke za dobar rad dobio 600.000 evra

Objavljeno: 08.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Dušan Antonić, nekadašnji predsednik IO Agrobanke, kaže da je od banke koja je prošle godine ostvarila minus od 300 miliona evra dobio 600.000 evra bonusa za dobar rad.

Bivši prvi čovek Agrobanke ne vidi problem u tome što je taj novac dobio u trenutku kada je nastala ekonomska kriza i napominje da je spreman da priča sa državnim organima o tome kako su se delili krediti, ukoliko ga pozovu.

Kako i zašto je propala Agrobanka - jedna je od afera čije rešavanje je najavila nova Vlada Srbije. Ovoj banci oduzeta je dozvola za rad jer je otkriveno da je u gubitku 300 miliona evra pre svega zbog nenaplativih kredita koji su davani firmama.

Na pitanje da li se oseća odgovornim zbog toga što je bio na čelu banke koja je napravila gubitak od 300 miliona evra Antonić odgovara da je sa njim na čelu banka završila 2010. godinu sa dobitkom od milijardu i sto miliona dinara.

- Mi smo bili do kraja decembra 2011. godine, smenjeni smo i nova prinudna uprava koja je došla je napravila taj gubitak od 300 miliona evra. Gubitak je napravljen na određen način, da li ciljno ili bilansno, uvođenjem mera Narodne banke. Narodna banka je došla u kontrolu početkom jula prošle godine i nije posle toga dozvolila da izvršimo reprogram kredita - kaže Antonić.

Na optužbe da je banka dala veliki broj kredita za koje je kao obezbeđenje uzela nekretnine koje su značajno manje vrednosti od vrednosti kredita, on odgovara da su "u tom momentu te nekretnine vredele, ali danas su sve nekretnine u Srbiji opale..."

Antonić naglašava i da je bilo pritisaka da se takvi krediti daju, "od privrede, od politike, od regiona i tako dalje..., ali je metodologija odobravanja kredita, procedura, uvek ispoštovana".

- Za nekih mojih 40 godina rada u banci 2010. uprava banke je procenila da je banka dobro radila i poslovala i ja sam dobio jednu korektnu nagradu... Jedna nagrada je bila na nivou od 300 hiljada evra za 40 godišnji rad, a druga nagrada je bila za 10 godišnji rad koja je isto toliko - objašnjava on.

Komentarišući činjenicu da je u godini koja je najavljivala gubitke i kriza već počela dobio toliki bonus Antonić naglašava da su "sve njegove nagrade bile u funkciji daljeg razvoja banke!"

On, na kraju, kaže i da je spreman da o svemu razgovara i sa istražnim organima.

Kako su nastali gubici

Agrobanka je zbog gubitka od 300 miliona evra izgubila dozvolu za rad. Ovi ogromni gubici su nastali tako što su davani krediti raznim firmama bez adekvatnog obezbeđenja.

U medijima se spekuliše da je bivše rukovodstvo Agrobanke na čelu sa Dušanom Antonićem davalo kredite politički podobnim kompanijama i pojedincima i da se nije uzimala u obzir njihova mogućnost da te kredite vrate.

I pored toga što se mesecima u javnosti priča o odgovornosti kako rukovodstva Agrobanke, tako i čelnika Vlade koji su imali svoje članove u upravi banke, ali i NBS koja je vršila kontrolu, do sada još niko nije označen kao krivac za propast ove banke. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana