Ilić: Koridor 11 najveći posao u istoriji

Objavljeno: 08.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Koridor 11 je najveći posao u istoriji Srbije, jer autoput do Crne Gore privlači saobraćaj cele srednje Evrope, izjavio je ministar Velimir Ilić.

- Zato je ta saobraćajnica bila deo strateškog razvoja i u staroj Jugoslaviji, a sada su osim nas, najviše zainteresovani Italijani, jer bi im to bio najbrži put do Rumunije, gde imaju dosta svojih firmi - rekao je on.

Ministar je naveo da su Italijani čak napravili i platforme u svojim lukama kako bi transport mogli da obavljaju ovim koridorom, i naveo da je taj koridor znatno bliži i povoljniji nego izlaz kod Splita, gde je more pliće i mogu da pristaju samo manji brodovi.

Ilić je rekao da postoje dve varijante pravca autoputa od Požege, jedna ide preko Sjenice, a druga preko Zlatibora i Prijepolja, istakavši da je trasa preko Sjenice kraća 40 kilometara i jeftinija 600 miliona evra, prema studiji koju su stručnjaci nedavno dostavili.

- U ovom trenutku to je i političko pitanje koje vlada mora da reši. Preko Sjenice jeste kraće, lakše i jeftinije, ali je potrebno rešiti problem zimskog održavanja, zbog niskih temperatura i velikih smetova na Peštaru. S druge strane, trasa preko Zlatibora povezuje mesta gde živi veliki broj ljudi i dosta opština sa tog područja već je podnelo vladi zahtev da se to uvaži - kazao je on.

Prema njegovim rečima, postoji i predlog da se Užice i Zlatibor spoje parčetom autoputa od Požege, da se još na jednom mestu izađe bočno i da se preko Borove glave sve poveže postojećim putem, a da glavna varijanta ide preko Ivanjice i Sjenice.

Što se tiče finansiranja, Ilić je kazao da je put isplativ, naročito preko naplate putarine, i dodao da koncesija za nas nije jedina opcija i da postoje izuzetno jeftini kineski krediti, a da je u svetu počeo da dominira model privatno-javnog partnerstva.

Ilić je naveo da je bio u poseti Kini, i da se sreo s njihovim političkim vrhom i bankarima i da "oni imaju zaista jak interes da uđu u taj posao".

- Svi znaju da je put isplativ, naročito preko naplate putarine, a posebno ovaj deo koji je sada u fazi izrade, do Ljiga... Može da se finansira na sve načine, koncesijom, kroz privatno-javno partnerstvo, kreditnom linijom - šta hoćemo.

On smatra da je to "inicijalna kapisla za pokretanje privrede", jer u tom poslu ima potencijala i građevina i proizvodnja građevinskog materijala.
Ilić je naveo da obilaznica oko Beograda veoma važna, navodeći da se mora izbeći prolaz kroz grad... zatim most kod Borče, most u Vinči koji će odvući saobraćaj za Banat i Pančevo sa Koridora 10, a ubaciti istovremeno saobraćaj za koridor 11 preko Rakovice.

- Mislim da to mora da bude prioritet i za moje i za Ministarstvo saobraćaja i Beograd koji bi time dobio oslobođeni autoput kroz grad - naglasio je on. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana