Filijale i apartmani na moru najvrednija imovina NBS

Objavljeno: 07.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Euraktiv Srbija

Novi guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković imaće manja ovlašćenja u raspolaganju imovinom centralne banke nego što je imao bivši guverner Dejan Šoškić.

Guverner je, do usvajanja izmena zakona o NBS 4. avgusta, imao nadležnost da odlučuje o imovini kojom NBS raspolaže, poput državnog novca i nekretnina, osim o prodaji nepokretnosti, za koju nije bila predviđena procedura.

Izmenama i dopunama Zakona o NBS je precizirano da ubuduće o korišćenju i raspolaganju imovinom Izvršni odbor NBS donosi opšte akte, a guverner ili lice koje on ovlasti na osnovu toga donosi pojedinačne akte i u ime i za račun NBS zaključuje pravne poslove.

U predlogu zakona je, međutim, bilo predviđeno da odluku o prodaji može doneti Izvršni odbor NBS uz saglasnost Vlade Srbije, ali u usvojenoj verziji zakona ta je odredba izbačena.

Najvažnije nekretnine kojima Narodna banka Srbije raspolaže su poslovni objekti sedišta NBS u Kralja Petra 12 i na Slaviji u Nemanjinoj 17 u Beogradu, poslovni objekat Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca i Poslovno rekreativni centar Topčider, preneo je portal Euraktiv Srbija.

Na listi najvećih nepokretnosti su i zgrade filijala NBS u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Užicu kao i poslovni objekat u novobeogradskom Bulevaru Zorana Đinđića 64.

Srpska centralna banka je vlasnik odmarališta u Soko Banji, kao i sedam apartmana na Zlatiboru, pet u Budvi i tri u Igalu. Svi objekti su uknjiženi u korist Narodne banke Srbije ili su u postupku uknjiženja.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana