Zvanični kurs Evra za dan 28.09.20. :: 117.5920 rsd

Potraga za zlatom i u Đavoljoj varoši

Objavljeno: 07.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Beta

Dve firme iz Beograda dobile su dozvolu Zavoda za zaštitu prirode da istražuju nalazišta zlata na području opštine Kuršumlija.

Istraživanja će se vršiti narednih godina na Radan planini. Firmi "Empajer" dozvoljena su geološka istraživanja bakra i pratećih metala u oblasti Žute reke. To istražno područje je u granicama spomenika prirode Đavolja varoš, na Radan planini.

U obrazloženju rešenje Zavoda za zaštitu prirode, dostavljenom Opštini Kuršumlija, navodi se da je cilj tog projekta "nalaženje ekonomski isplativog i profitabilnog ležišta bakra i zlata".

Toj firmi su dozvoljena višegodišnja istraživanja. Zavod za zaštitu prirode je i firmi "Dunav minerals" odobrio geološka istraživanja nalazišta zlata i obojenih metala kod planinskog sela Trn, takođe na Radan planini.

Toj firmi su odborena istraživanja u trajanju do tri godine. Radovan Tanasković, predstavnik Turističkog preduzeća "Planinka" iz Kuršumlije, kaže da je Radan planina bogata rudama što potvrđuju i istorijski podaci, iz daleke prošlosti.

Prva zvanična geološka istraživanja su vršena u samoj Đavoljoj varoši, pre više od 40 godina. Međutim, kaže Tanasković, istraživanja su tada obustavljena.

- Ta istraživanja su pokazala da tu zaista ima zlata. Međutim, eksploatacija nije bila ekonomična, te se odustalo. Tada je tehnologija bila na daleko nižem nivou nego danas. Verujem da će ove dve firme uspeti da nađu zlato i da bi sada eksploatacija bila ekonomski opravdana - kazao je Radovan Tanasković.

Kako kaže, Radan planina je u rimskom, vizantijskom i potonjem srednjevekovnom srpskom periodu, imala rudnike gvožđa, bakra i zlata. I danas ima mnogo tragova tih rudarskih okna, a tri, u samoj Đjavoljoj varoši, sanirana su i otvorena za posetioce. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana